Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE PO GEOGRAFIJI

Iza kulisa sastanka Lavrova s britanskom kolegicom: Ministrica pomiješala dijelove Ukrajine i Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao razgovor s gluhom osobom, tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dan ranije opisao razgovor s britanskom kolegicom Liz Truss, a sada su se iza kulisa u javnost probili još neki, pomalo i bizarni, detalji njihova sastanka.

"Ideološki pristupi, ultimatumi i prijetnje ne vode ničemu", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku susreta u Moskvi s britanskom kolegicom Liz Truss

Susret se odvio u ozračju napetosti između Zapada i Rusije, optužene da gomila desetke tisuća vojnika na granici s Ukrajinom kako bi izvela invaziju, a što Rusija niječe.

Nakon sastanka Lavrov je iznio niz kritika požalivši se na ''indoktrinirane'' i ''sebične'' zapadne političare. ''Prilično sam razočaran što je to bilo kao da razgovaram s gluhom osobom. Kao da nas slušaju, ali ne čuju'', kazao je Lavrov i napustio konferenciju za medije. 

O detaljima za kulisa izvijestio je ruski list Kommersant navodeći da je Truss zahtijevala da Rusija povuče svoje snage s ukrajinskih granica te ju je Lavrov tada upitao: "Priznajete li suverenitet Rusije nad regijama Rostov i Voronjež?"

"Velika Britanija nikada neće priznati suverenitet Rusije nad tim regijama'', odgvorila je nakon kratke stanke Truss.

Nimalo lak zadatak, zapravo delikatan, u tom se trenu našao pred britanskom veleposlanicom u Moskvi Deborah Bronnert, koja je ministrice morala objasniti da te dvije regije jesu dijelovi Rusije, prenosi Independent.

Veleposlanstvo je stvar i kasnije pokušalo popraviti objavivši na Twitteru da se ministrici činilo kao da Lavrov govori o dijelu Ukrajine te da je jasno rekla da su spomenute dvije regije dio suverene Rusije.

Iz Ministarstva su odbili komentirati je li Truss možda pomiješala Rostov i Voronjež s Donjeckom i Luganskom u istočnoj Ukrajini, koji su postali separatističke republike, uz rusku potporu, nakon sukoba prije sedam godina.

Pročitajte i ovo Rastu tenzije u Ukrajini - 5 KAO U DOBA HLADNOG RATA Macron predložio rješenje za krizu u Ukrajini i uspio iziritirati Fince: ''Stare formule za nove situacije rijetko daju rezultata"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

Inače, ovo je drugi put da je Kremlj ismijao navodnu muku po geografiji britanskih dužnosnika. Prošlog tjedna, rusko ministarstvo vanjskih poslova ismijavalo je ministra vanjskih poslova jer je rekao da Britanija šalje zalihe svojim "baltičkim saveznicima preko Crnog mora" - dvije vodene površine koje su međusobno udaljene 700 milja.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova nakon toga je na blogu napisala: Ako ikome treba spašavanje od bilo čega, to je svijet, od gluposti i neznanja britanskih političara."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene