Istraživači tvrde da iz podmornice potonule prije 30 godina curi radioaktivni materijal.

Galerija


Ruska nuklearna podmornica Komsomolets potonula je 1989. godine u moru kod obale Norveške. Znanstveni timovi koji provode rutinski nadzor stanja podmornice utvrdili su da je uzorak vode u njezinoj okolici pokazao razinu zračenja 800.000 puta veću od uobičajene.

Vezani članci Slika nije dostupna Ruska podmornica pronađena na dnu mora nedaleko Švedske

Podmornica Komsomolets nalazi se na dnu Norveškog mora, na dubini od gotovo 1.700 metara. Vlasti su naložile redovan nadzor nad olupinom kako bi se pratilo stanje radijacije u njezinoj blizini.

Ove je godine prvi put upotrijebljeno vozilo na daljinsko upravljanje Aegir 6000 koje je napravilo snimke olupine i uzelo uzorke materijala iz podmornice i vode iz njezine okolice. U izvješćima se navodi da je radijacija višestruko veća od one koju su ruski znanstvenici zabilježili prije 12 godina.

"Ovo je do 800.000 puta veći nivo od onog koji obično mjerimo u moru. Nivoi radijacije se brzo smanjuju na tim dubinama, a znamo da i tamo ima vrlo malo ribe. Ipak, zabilježen je utjecaj radijacije na ribu i plodove mora iz Norveškog mora", kazala je jedna od istraživača Hilde Elise Heldal iz Norveškog instituta za pomorska istraživanja.

"Uzeli smo uzorke vode na mjestima gdje su ruski istraživači zabilježili povećanu radijaciju u tijekom '90.ih godina. Zadnji put voda je ovdje uzorkovana 2007. godine", dodala je. Navodi da je podmornica u sebi imala nuklearni reaktor od 190 megawatta i dva torpeda s bojevim glavama punjenim plutonijem. Svaka od tih nuklearnih glava teška je 3 kg, piše The Barents Observer.

Nuklearni reaktor podmornice curi još od početka '90.ih godina, no do sada nije bilo moguće detaljnije istraživanje zbog velike dubine na kojoj se olupina nalazi. Podmornica Komsomolets potonula je 7. travnja 1989. godine. Prilikom njezina potonuća poginula su 42 člana posade.