Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za Dnevnik Nove TV

Može li UN spriječiti eskalaciju rata u Ukrajini? Puljić: "Za sada ne vidim ni jedan način da se nešto učini, osim ako se kroz reformu ne promijeni način funkcioniranja ove organizacije"

Na sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda mnogo je vremena posvećeno ratu u Ukrajini. Zasad, bez previše pomaka. Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio se uživo iz New Yorka i za Dnevnik Nove TV komentirao situaciju.

Opća skupština Ujedinjenih naroda dosta vremena posvećuje ratu u Ukrajini. No čini se bez uspjeha. Iz New Yorka se za Dnevnik Nove TV uživo javio reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Najbitnije pitanje na koje treba odgovoriti jest ima li UN uopće alate za, ako ne zaustaviti, onda barem spriječiti eskalaciju rata u Ukrajini? "Ako i ima, barem se zasad to ne vidi, odnosno ne događa", objasnio je Puljić.

Postoji nekoliko mogućnosti. "Jedna mogućnost je slanje mirovnih snaga, ali za to treba biti donesena odluka Vijeća sigurnosti - u kojem Rusija ima pravo veta, a nisam siguran ni da bi Kina ostala po strani. Dakle, to ne dolazi u obzir", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RUSIJA TREBA BITI IZBAČENA Zelenski pred UN-om pokazao jezivu snimku žrtava ruskih zločina: "Tenkovima su smrskali civile, silovali su i ubijali žene pred njihovom djecom"

Pročitajte i ovo Christian Schmidt - 2 OPASNOST OD INCIDENATA Visoki predstavnik Schmidt pred Vijećem sigurnosti: "Od prošle godine otvoreno se govori o mogućnosti izbijanja novog rata u BiH"

Ima i drugih mogućnosti. "Postoji i mogućnost otvaranja međunarodnih sudova, kao što je bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, međutim i tu Rusija ima pravo veta. Može se nešto učiniti mimo Vijeća sigurnosti, ali u praksi to ništa ne znači, jer nema obvezujuću snagu", rekao je.

Ključna je uloga Vijeća sigurnosti. "Naime, Vijeće sigurnosti djeluje kao jedna vrsta vlade unutar UN-a, dok Opća skupština djeluje poput sabora. Za sada ne vidim ni jedan jedini način da se nešto učini, osim ako se kroz neku reformu ne promijeni sam način funkcioniranja ove svjetske organizacije", rekao je.

Koliko su reforme izgledne?

S obzirom na moć veta koju Rusija ima unutar Vijeća sigurnosti, razmišlja se o reformi samog tijela. "Razmišlja se, i radi se na tome iza zavjesa. Amerikanci guraju reformu tog veta - oni ga koriste isto, ali beznačajno u odnosu na ono koliko ga Rusija koristi", rekao je.

Reforme bi bile temeljite. "Dakle, Amerikanci traže da onaj tko iskoristi pravo veta na Vijeću sigurnosti, da ta odluka ide na Opću skupštinu na izglasavanje, i onda tek ako tu prođe, veto ostaje stajati. Isto tako, radi se na tome da još neke zemlje uđu u Vijeće sigurnosti, budući da ih je trenutno samo pet. Indija je na primjer dosta glasna oko toga, i ima potporu SAD-a", objasnio je Puljić.

Tada bi situacija bila malo drugačija. "Onda bi se mogle neke stvari izmijeniti. Reforme su poželjne godinama, traži ih većina zemalja članica UN-a, ali za sada je to sve u teoriji. Vidjet ćemo - možda će se upravo sada, zbog ove ruske agresije u Ukrajini, stvari promijeniti", rekao je Ivica Puljić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene