Ivana Petrović, urednica vanjske politike izvještava Iz Londona za Novu TV.


''Najnovija informacija je da je Khalid Masood (52) osoba za koju policija vjeruje da je počinila teroristički napad ovdje u Londonu

Vezani članci David Beckham Provalnici upali u dom Davida Beckhama dok je bio unutra sa suprugom i djecom, poznati su i drugi detalji pljačke! Ivana Petrović uživo iz Londona (Foto: Dnevnik.hr) "Šestorka zapadnobalkanskih zemalja izvan EU-a potpisala je ambicioznu, ali teško ostvarivu izjavu"

'Zasad nema službenih informacija je li Masood djelovao sam, niti jesu li osmorica noćas uhićenih povezani s ovim činom.'

Život se u Londonu zadnja dva sata normalizirao, centar je deblokiran tako da se po ničemu ne bi reklo da se jučer dogodilo ono što se dogodilo.

Ono što je zanimljivo vezano za ovaj napad, što neslužbeno doznajem iz diplomatskih izvora, je to da je prije nekoliko dana obavještajni centar NATO-a prije presreo razgovor koji je ukazivao na to da se priprema napad.

Međutim, procjena je bila kriva. Oni su procijenili da je riječ o Parizu, na kojem je sve bilo fokusirano, a dogodio se u Londonu.

U istrazi, koja još uvijek traje bez obzira što je Masood identificiran kao takav, uključile su se sve ekspertne skupine zemalja zapadnog svijeta koje su radile na raznim mjestima na Bliskom istoku, uključujući i američke jer je među žrtvama i njihov državljanin.

'Zadnjih sati život se normalizira. Vidi se povećan broj policajaca na ulicama, obavještajno je sigurno sve jako pokriveno.'

Amerikanci su preporučili da se sigurnost njihovih veleposlanstava digne na veću razinu uključujući i NATO bazu u Sarajevu. Kada Islamska država preuzme odgovornost onda se to vrlo ozbiljno shvaća.

Osvrnula bih se i na govor britanske premijerke Therese May u Parlamentu koja je rekla da tajna služba nije nadgledala Khalida Masooda zbog toga jer je on bio marginalac.

Moram priznati da mi ta izjava zvuči pomalo naivno i nije kompliment za jednu vrlo ozbiljnu protuobavještajnu službu kao što je MI-5. Da se zaključiti da Khalid Masood možda i nije bio sam, da možda premijerka ne želi dizati paniku među ljudima, ali to će se sve skupa vidjeti ovih dana.

Ponavljam, kada Islamska država preuzima odgovornost, onda se stvari moraju shvatiti vrlo ozbiljno.''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju