Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U dobi iznad 30 godina

Tristotinjak samaca okupilo se s jednim ciljem - pronaći svoju srodnu dušu: Susreti donijeli 14 vjenčanja i šest beba

Aktualno Galerija Skup katoličkih samaca - 4 Skup katoličkih samaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr Skup katoličkih samaca - 3 Skup katoličkih samaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skup katoličkih samaca - 2 Skup katoličkih samaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Skup katoličkih samaca - 1 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj svaki peti muškarac i svaka deseta žena starija od 30 godina nisu vjenčani. Zato se u subotu tristotinjak samaca iznad 30 godina okupilo u Nacionalnom svetištu sv. Josip u Karlovcu s jednim ciljem - pronaći svoju srodnu dušu.

U Karlovcu je organiziran skup katoličkih samaca. U Hrvatskoj je gotovo 400 tisuća samaca. Među njima i oni. Uz molitvu i Božju pomoć nadaju se da neće još dugo biti sami.

"Ne mora se na ovakve susrete doći odmah s namjerom da će se sutra udati ili oženiti za nekoga, ali je dobro poticati situacije i aktivirati se", smatra Nataša Siladjev iz Đakova.

Aktivirani su ovdje ljudi u dobi od 30 do 50 godina u potrazi za ljubavi i sklapanjem katoličkog braka. Neki se nadaju da će im Bog za to dati znak.

"Duh sveti koji je u srcu on će to reći, on će to jednostavno pokazati je li ona ta koju je Gospodin poslao", navodi Mario.

Tomislav Vinković je iz Njemačke u Slavoniju na susret katolika došao kao samac, a otišao kao zauzet čovjek. Upalilo je, sada su devet mjeseci u braku. Pozivaju i druge da se ohrabre.

"Jedno vraćanje nade bez obzira koliko godina imaš - nije za tebe gotovo", poručuju Jelena i Tomislav Vinković u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić.

Zato im je časna sestra Liljana Marić danas govorila kako nikad nije kasno ukrcati se na vlak ljubavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Katolika u Hrvatskoj ima sve manje, a raste broj ateista: Kako stoje ostale religije?

"Veliki je kapacitet u ljudima koji su prošli 30 do 50 godina. Bogu hvala da se organizira za tu populaciju da shvate kako su vrijedni i imaju puno toga dati", navodi Marić.

Mnogi znaju sebe kriviti. Istina je da Hrvati sve kasnije ulaze u brak, prosjek je 29 godina, više se razvode i manje vjenčaju u crkvi. Nekad su se vjernici mogli upoznati jedino putem oglasnika u katoličkom časopisu.

Danas se za njih organiziraju susreti da se upoznaju uživo, a mogu se upoznati i u virtualnom svijetu preko mobilne aplikacije katolički samci - jednim klikom mogu upoznati svoju srodnu dušu.

Pročitajte i ovo Marin Strmota zabrinjavajući rezultati Demograf Strmota o popisu stanovništva: "Upadamo u 10 najstarijih zemalja na svijetu. Izumiremo, nestajemo..."

"Puno više se muški odlučuju da idu preko interneta upoznavati. Možda su slobodniji, a djevojke češće dođu na ove susrete", navodi Tomislav Belavić iz katolička Udruge Prilika za susret.

Ovi susreti do sada su rezultirali s 14 vjenčanja i šest beba. Ali kada se usliše i molitve od danas, bit će ih zasigurno još više.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene