Nepoznata osoba vratila je više od 200 antičkih novčića iz arheološkog parka Paestum na jugu Italije pošto si je olakšala dušu ispovijedivši taj grijeh lokalnom župniku pa je uz pomoć njega obavljen povrat.

Galerija


"Sakramentalni pečat (ispovjedna tajna) omogućio je anonimnoj osobi da uz posredovanje svećenika kojemu je olakšala dušu vrati vreću s 200 antičkih novčića iz Arheološkog parka Paestum", navodi se u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Jesu li ovo otkrića koja će promijeniti spoznaje o Australiji? Slika nije dostupna Medicinska sestra krijumčarila antičke novčiće iz Makedonije

"Svećenik je trebao novčiće predati osobno ravnatelju nalazišta Gabrielu Zuchtriegelu", navodi se.

"Od 208, većinom brončanih kovanica koliko je bilo u numizmatičkom kompletu, sedam je bilo lažnih", rekao je Federico Carbone, profesor na lokalnom sveučilištu.

"Riječ je o zadnjem u nizu povrata ukradenih predmeta koje učine ljudi mučeni grižnjom savjesti pošto su otuđili predmete iz kulturne baštine", rekla je uprava parka.

Paestum, danas na UNESCO-vu popisu svjetske baštine bila je drevna grčka koloniju koju su osvojili Rimljani. Na tom nalazištu nekoliko desetaka kilometara južno od Napulja tri su grčka hrama koji se smatraju među najbolje očuvanima u svijetu.