Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ispitivanje ili mučenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat je nakon burne 10-satne rasprave prihvatio sa 65 glasova za i 34 protiv prijedlog zakona o procesuiranju i 'agresivnim tehnikama ispitivanja' osumnjičenih za terorizam, na temelju kompromisa postignutog između Bijele kuće i skupine republikanskih senatora koji su se protivili dijelu zakonskih odredbi.

Zakonski prijedlog, koji je prethodno prihvaćen u Kongresu, danas je upućen na potpisivanje predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Bush potpisao zakon o 'agresivnim' metodama ispitivanja

Glasanjem u Kongresu i Senatu zaključena je tromjesečna rasprava, koja je počela krajem lipnja kada je Vrhovni sud osporio legalnost vojnih tribunala koje je Bush osnovao kako bi sudili osumnjičenim pripadnicima Al-Qaide.

Bushova administracija željela je žaštiti i dužnosnike CIA-e od mogućih tužbi zbog uporabe "tzv. agresivnih tehnika ispitivanja", koje je po riječima kritičara zakona često teško razlikovati od mučenja.

Najeksponiraniji republikanski osporavatelji novog zakona ranije su bili senatori John McCain i John Warner.

Uoči glasanja u Senatu, Warner je ustvrdio kako zakon predviđa suđenje teroristima u skladu s temeljnim američkim pravnim načelima i vrijednostima i sadrži jasna pravila o ispitivanju osmunjičenika, te kako je u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Warner je pozvao senatore iz obje stranke da podrže izmijenjeni zakonski prijedlog.

Demokrati su u raspravi zamjerili zakonu što dopušta da se
osumnjičenicima za terorizam sudi pred posebnim tribunalima, a odobrava se i nasilan postupak u istrazi, koja se uglavnom provodi u vojnom zatvoru u Guantanamu, te zato što se ne mogu žaliti na držanje u pritvoru bez optužnice.

- U Guantanamu, bez optužnice, držimo 455 ljudi. Njihovo zatočeništvo moglo bi biti beskrajno, sve dok traje rat protiv terorizma. To nije u skladu s načelima američkog pravnog sustava, kazao je senator Richard Durbin, demokrat iz Illinoisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene