Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

CIA I SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE 'Htio sam da me ubiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka CIA koristila je mnogo širi spektar metoda seksualnog zlostavljanja i drugih oblika torture nego što je to objavljeno u prošlogodišnjem izvještaju Senata, tvrdi zatvorenik Guantanama.

Majid Khan rekao je da su mu agenti CIA-e koji su ga ispitivali polijevali genitalije ledenom vodom, da su ga dva puta snimali potpuno nagog i da su mu stalno dodirivali intimne dijelove tijela te mu stavljali različite stvari u rektum, a ništa od toga nije objavljeno u izvještaju Senata.

Khan je rekao i da su mu agenti prijetili da će ga prebiti čekićem, bejzbol palicama, pendrecima...

Khan je prvi zatvorenik višeg ranga povezan s Al Kaidom, koji je iskusio 'pojačane tehnike ispitivanja' administracije bivšeg predsjednika SAD-a Georga Busha, poslije 11. rujna 2001. godine, piše Reuters.

U Khanovom izvještaju na 27 strana, navodi se i da je njegov advokat, za posljednjih sedam godina, više puta ulagao žalbu. Prije nego što je Senat prošlog prosinca objavio detalje o metodama torture koje je CIA koristila, CIA je zabranila zatvorenicima i njihovim odvjetnicima da javno opisuju saslušanja, smatrajući da su njihova sjećanja.

Khan (35), pakistanski državljanin, čeka izricanje presude, a 2012. je priznao krivnju za suradnju, ubojstva i špijunažu u suradnji s Al Kaidom. U zamjenu za status svjedoka suradnika američke vlade, Khan će biti osuđen na najviše 19 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Ilustracija Grozote u Ukrajini Sustavno mučenje namjerna politika ruske vojske: "U 90 posto slučajeva..."

Za samo TRI dana svijet će doznati sve o 13 godina strave koje su dosad smatrane velikom tajnom!

Priznao je da je isporučio 50.000 dolara operativcima Al Kaide u Indoneziji i da je taj novac kasnije upotrijebljen za napad u hotelu "Meriot" u Džakarti 2003. godine, kada je ubijeno 11, a ranjeno najmanje 80 ljudi.

Također je priznao da je s Halidom Šeikom Muhamedom, rukovoditeljem napada 11. rujna 2001., planirao zatrovati vodovode i dići u zrak benzinske pumpe, kao i da bude 'agent spavač' za Al Kaidu u SAD. Uhićen je u Pakistanu, a zatim, od 2003. do 2006. bio u jednom od tajnih zatvora CIA-e.

Khan je opisao što je sve preživio. 'Želio sam da me ubiju', rekao je.

Opisao je kako je prošao kroz užasnu patnju dok su ga, bez ikakve odjeće, razapeli i s vremena na vrijeme mu držali glavu pod ledenom vodom. Ispričao je da su ga nasilno hranili kroz rektum, u koji su mu ubacivali humus, špagete, orahe, grožđe, ali i vodu.

U ovom slučaju, CIA je tvrdila da je rektalno hranjenje bilo neophodno, jer je Khan štrajkao glađu i iščupao cijev kojom je hranjen kroz nos, dok njegovi odvjetnici ovu metodu smatraju silovanjem.

Khan je rekao i da je najgore mučenje doživio u svibnju 2003., kada su ga stražari skinuli golog i tri dana držali obješenog o drvenu gredu, bez hrane i vode. Ispričao je i da su agenti CIA-e koristili i tehnike simuliranog davljenja, uskraćivanja sna, smrzavanja potapanjem u ledenu vodu ili držanja danima u potpunom mraku.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene