Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci obučavaju Kurde

Islamisti došli na korak do Bagdada: Hoće li ga osvojiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč brojnim naporima iračke vojske, kurdskih boraca i savezničkih snaga, IS i dalje napreduje u Iraku i Siriji.

Prema informacijama britanskog ministarstva obrane, specijalni tim britanske vojske obučava Kurde koji se bore protiv Islamske države u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaoštravaju se sukobi Eksplozija zatresla Bagdad: U blizini veleposlanstva SAD-a pala raketa, dvije pogodile američku zračnu bazu Slika nije dostupna Uoči pokopa ubijenog generala Novi zračni napad u Iraku, ima poginulih i ranjenih: Koalicija pod američkim vodstvom - "Nismo mi"

Dvanaest pripadnika tog tima uči iračke Kurde kako se služiti teškom artiljerijom koju im doprema Velika Britanija ne bi li pomogla u borbi s IS-om. Osim slanja vlastitog oružja, britanske zračne snage u Irak prevoze i ratnu opremu koju su Kurdima poslale druge zemlje.

Unatoč zračnim napadima IS se približava Bagdadu

Militanti Islamske države napreduju prema glavnom gradu Iraka usprkos zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om. Neki vojni eksperti vjeruju kako islamisti, u čijim je rukama velik dio područja uz granicu Iraka i Sirije, neće moći izboriti pobjedu nad vojskom koja se sada nagomilala oko Bagdada.

VIDEO - OBJAVILI SNIMKU: Pogledajte kako džihadisti osvajaju ulicu po ulicu Kobanija

U svakom slučaju, islamisti su u poziciji svojim samoubilačkim napadima sijati strah u Bagdadu koji bi mogao poljuljati vladu. 'U ovom trenutku nije vjerojatno da će ISIL preuzeti kontrolu nad Bagdadom, ali mogu taj grad učiniti toliko jadnim da će to ugroziti legitimitet središnje vlasti', rekao je Associated Pressu Richard Brennan, RAND-ov stručnjak za Irak.

Prema posljednjim informacijama, islamski militanti infiltrirali su se Abu Ghraib, predgrađe Bagdada, nedaleko međunarodne zračne luke.

Strah od masakra u Kobaneu

IS i dalje napredu na sirijskom frontu, još uvijek se strahuje od pada Kobanea, kurdske enklave na granici s Turskom. IS u ovaj grad šalje još svojih boraca.

"Šalju borce iz pokrajina Raka i Alep", glavnih uporišta IS-a na sjeveru Sirije, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

"Radi se o ključnoj bitci: ako zauzmu Kobane, borba protiv IS-a u Siriji trajat će jako dugo. Ako ne uspiju, to će biti težak udarac njihovom ugledu među džihadistima", ističe on. "Sve su dali u tu bitku".

Nakon što su džihadisti u petak zauzeti glavni stožer kurdskih snaga, "nije bilo pravog napretka IS-a", rekao je Rahman.

IS kontrolira 40 posto Kobanija, posebice istočni sektor i četvrti na jugu i zapadu grada. Preuzeo je kontrolu nad glavnim stožerom kurdskih snaga na sjeveru, otprilike kilometar od turske granice.

U jučerašnjim borbama u ovom gradu poginulo je 36 boraca IS-a i 8 kurdskih boraca, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ako islamisti zauzmu Kobane, imat će kontrolu nad tri granična prijelaza na granici s Turskom.

EU pomaže izbjeglicama

Europska komisija odobrila je u nedjelju 3,9 milijuna eura humanitarnim organizacijama koje pomažu izbjeglicama iz Kobanija u Tursku.

"Više od 180.000 Sirijaca raseljeno je u Turskoj nakon intenzivnih sukoba u Kobaniju, čime se povećavaju posljedice onoga što je već najveća humanitarna kriza naše epohe", ističe u priopćenju europska povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

"Ta sredstva namijenjena su humanitarnim organizacijama koje na terenu upravljaju masovnim priljevom izbjeglica", kaže ona. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene