Kapetan Juraj Karninčić (Foto: Dnevnik.hr)
Kapetan Juraj Karninčić (Foto: Dnevnik.hr)

Kruzer Viking Sky jedan je od brodova norveške kruzing kompanije Viking Ocean. Proizveden je 2017. godine i vrijedan 400 milijuna američkih dolara. Unatoč brojnim pogodnostima, čini se da je luksuzni kruzer zakazao zbog naizgled bezazlenog razloga – morske vode.


Valovi od osam metara i udari vjetra od 20-tak metara u sekundi, bili su kobni za golemi kruzer Viking Sky. Morska voda koja je zapljuskivala trup, probila se i do pogonskog sustava.

Vezani članci Spašavanje Britanke iz mora (Foto: MORH) Dovršena istraga: Britanka koju je Hrvatska ratna mornarica spasila nije pala s kruzera, sama je skočila (Foto: Screenshot) Na luksuzni put oko svijeta vrijedan 300 tisuća kuna odlaze i neki turbo bogati Hrvati, evo što ih tamo čeka

''Stjecajem okolnosti se zaustavio glavni stroj koji nije dobivao energiju iz pomoćnih strojeva. Odnosno, da je zamašnjak glavnog stroja, odnosno generatora koji opskrbljuju brod energijom je stjecajem okolnosti zahvaćao vodu, more'', objasnio je kapetan Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

Takvo zatajenje energije, takozvani black-out, nije rijetkost. Iskusni hrvatski kapetan svjedoči kako se to događalo i na njegovim brodovima.

Za norveški kruzer veći je problem bila stjenovita obala, prijetnja nasukavanjem i potencijalnom katastrofom. ''S obzirom na odluku zapovjednika, koja je bila stručna, da je spustio oba sidra u more jer ga je nosilo prema obali, kad dođu sidra, kad taknu dno, brod će se zaustaviti i bila je odlična odluka, prava odluka zapovjednika'', ispričao je Karninčić. Spasio je živote putnika i posade, ali i brod vrijedan 400 milijuna američkih dolara.

Kruzer Viking Sky izgrađen je 2017. godine. Dugačak je 228 metara, a širok 29. Ima 465 kabina, u koje može biti smješteno do 930 putnika. Brodovi za kružna putovanja itekako se razlikuju od klasičnih brodova, poput trgovačkih ili kontejnerskih.''Iz razloga toga što je tu uloženo dosta u interijer unutra u samom brodu i samo malo valanje nastala bi velika šteta, kao što smo vidjeli na snimkama kod ovoga broda da se sve miče. Normalno da se miče jer to su brodovi hoteli'', pojašnjava kapetan Karninčić.

Viking Sky je otkazao sljedeće kružno putovanje na koje je trebao krenuti u srijedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr