Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u ponedjeljak je proglasio Sjedinjene Države odgovornima za nestabilnost na Bliskom istoku te rekao da je borba Washingtona protiv Islamske države laž, piše na njegovoj službenoj internetskoj stranici.


Sjedinjene Države i njezini agenti "izvor su nestabilnosti na Bliskom istoku... Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika... Američka je tvrdnja o borbi protiv Islamske države laž", rekao je Hamnei na sastanku s visokopozicioniranim iranskim dužnosnicima.

Vezani članci Američki vojnici (Foto: AFP) Amerika okrivila iransku Revolucionarnu gardu za napad na tankere Ujedinjenih Arapskih Emirata Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a (Foto: AFP) SAD prijeti novim sankcijama: "Moramo vidjeti što će Iran poduzeti prije nego odlučimo o američkom odgovoru"

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon Islamske revolucije u Iranu 1979.

Hamnei je imao nekoliko oštrih izjava prema SAD-u od početka ramazana, a predsjednik Donald Trump govorio je protiv Irana mnogo puta otkad je preuzeo dužnost.

Iranski vođa optužuje SAD i njegova regionalnog saveznika Saudijsku Arabiju da financiraju sunitske militante, uključujući IS koji je prvi napad u Iranu izvršio u srijedu u Teheranu, pri čemu je poginulo 17 ljudi.

Islamska država u ponedjeljak je čestitala borcima koji su izveli napad u Teheranu, ali je zaprijetila i novim napadima.

U audioporuci koja je navodno došla od glasnogovornika IS-a, a koja je objavljena je na kanalu Islamske države na kodiranoj aplikaciji Telegram, Islamska država poziva pristaše da izvode napade u SAD-u, Europi, Rusiji, Australiji, Iraku, Siriji, Iranu i na Filipinima tijekom ramazana koji je počeo krajem svibnja. (HINA)