Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearni sporazum između SAD-a i Irana na klimavim je nogama otkad je SAD Teheranu produžio sankcije, a tenzije se primjećuju i na kopnu i na moru.


Američki patrolni brod u utorak je ispalio upozoravajuće hice prema iranskom plovilu koje mu se previše približilo tijekom vojne vježbe u Arapskom zaljevu, a istog je dana predsjednik SAD-a Donald Trump poručio Teheranu da će biti suočen s "velikim, velikim problemima" ne bude li se pridržavao potpisanog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski predsjednik pozvao Bidena da se vrati nuklearnom sporazumu: "Loptica je na američkoj polovici terena" Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP) Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma

Iranski brod došao je na 137 metara od američkog patrolnog broda USS Thunderbolt, a njegova posada nije odgovarala na radioporuke pa su američki vojnici ispalili upozoravajuće svjetleće rakete i slali zvučne signale za opasnost, objavili su američki vojni izvori.

Kako nije bilo odgovora s iranskog plovila, Thunderbolt je ispalio upozoravajuće hice, nakon kojih se iranski brod zaustavio.

"Kretanje iranskog plovila nije bilo u skladu s međunarodno priznatim 'pravilima puta' niti u skladu s međunarodnom morskom praksom, čime se pojavila mogućnost sudara", objavila je američka mornarica u priopćenju.

Prema izvješću iranske agencije ISNA-e, američki je brod prilazio području u kojem su se nalazila dva iranska patrolna čamca te ispalio dva hica. Djelovanje iranskog broda u priopćenju je nazvano "neprofesionalnim i provokativnim" činom.

U iranskoj verziji tijeka događaja, njihovi su brodovi nastavili ploviti i ignorirali su Amerikance, a "američki je brod uskoro napustio područje".

Istog dana, govoreći na skupu u Youngstownu, američki predsjednik Donald Trump upozorio je iranske vlasti da će biti suočeni s velikim problemima ako se ne budu pridržavali sporazuma.

"To vam mogu obećati. Vjerujte mi. Pomislili biste da će reći 'Hvala vam, Sjedinjene Države. Stvarno vas puno volimo.' Umjesto toga, oni su se ohrabrili. To se neće još dugo događati", poručio je Trump s govornice u Youngstownu u saveznoj državi Ohio. (HINA)

(HINA)