Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sankcije protiv američkog naroda

Iranci o nuklearnom sporazumu: "Vratit ćemo jednakom mjerom, s većim troškovima..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč tome što se Iran držao uvjeta iz nuklearnog sporazuma iz 2015., Trumpova administracija je u srijedu produžila sankcije Iranu na što su se Iranci oglasili da će im „vratiti jednakim mjerama s većim troškovima“.

Nakon što je Trumpova administracija objavila svoje nove sankcije, Iran je odlučio uzvratiti, nazvavši ih "bezvrijednima" i "ilegalnima" te objavljujući svoje sankcije "protiv američkog naroda i entiteta koji su djelovali protiv iranskog naroda i drugih muslimanskih naroda u regiji.“

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice'' Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

"Amerikanci ... žele oslabiti sposobnosti i snagu islamskog režima", izjavio je general Amir Ali Hajizadeh, koji predvodi zrakoplovni i raketni program Revolucionarnih garde.

"Predlažemo im istovjetne mjere s većim troškovima".

Iranski parlament je uz to glasovao kako bi odobrio dodatna sredstva za raketni i zrakoplovni program inozemnih operacija Revolucionarne garde – poznate kao Quds Force, koju Washington optužuje za poticanje nemira diljem regije.

Napetost se povećala pošto je predsjednik Donald Trump bio prisiljen odustati od svog ključnog obećanja iz predsjedničke kampanje da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom koji je ublažio sankcije u zamjenu za ograničavanje iranskih mogućnosti da proizvedu materijal za atomsko oružje.

Trump je tada taj sporazum opisao kao "najgori dogovor ikad" i optužio Iran da nastavlja podržavati terorizam na Bliskom istoku. No, u ponedjeljak je Bijela kuća priznala da se Islamska Republika drži sporazuma o nuklearnom oružju. Međutim, istaknuto je da iako Iran možda ispunjava svoje zahtjeve na papiru, da se ne pridržava duha tog dogovora.

Tko što nepoštuje?

U najavama novih sankcija protiv 18 pojedinaca i subjekata u Iranu, State Department je rekao da "ostaje duboko zabrinut zbog iranskih zlonamjernih aktivnosti na Bliskom Istoku koji potkopavaju regionalnu stabilnost, sigurnost i prosperitet".

Istaknuta je iranska potpora Hezbollahu iz Libanona, islamističkom pokretu Hamasu, režimu Sirijskog predsjednika Bashar al-Assada i podrška Huthi pobunjenicima u Jemenu koji se bore protiv koalicije pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država na čelu Saudijske Arabije.

Dok se SAD žali na iransko nepoštivanje duha nuklearnog sporazuma, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je kako će on sam priložiti pritužbe o američkoj neusklađenosti mjera na sljedećem sastanku predstavnika pet nuklearnih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država - uz Njemačku u petak u Beču gdje će se razmatrati i ovaj sporazum.

Zarif optužuje Trumpovu administraciju da nisu uklonili sankcije u skladu s dogovorom. Rekao je da nije komunicirao s državnim tajnikom Rexom Tillersonom za razliku od čestih kontakata s njegovim prethodnikom, Johnom Kerryem s kojim je pregovarao nuklearni sporazum iz 2015.

"To ne znači da neće biti dogovora. Mogućnosti za suradnju ... uvijek su bile otvorene", rekao je Zarif u New Yorku gdje je prisustvovao na forumu za razvoj UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene