Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moskovski analitičar tvrdi

"Ako Rusi Turcima dostave S-400 to će biti tektonski pomak na tržištu oružja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je dogovorila s Rusijom kupnju najsofisticiranijeg ruskog obrambenom projektilnog sustava, poznatog kao S-400, izjavio je viši vojni dužnosnik za Bloomberg, no to donosi i nove promjene u odnosima Turske s EU i NATO-om.

Dogovor između Rusije i Turske vrijedan je dvije i pol milijarde dolara i uključuje dostavu dvije baterije potrebne za protuzračne projektile iz Moskve. Početkom lipnja, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je Moskva spremna dostaviti dogovoreni projektilni sustav do kraja 2017. godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom" Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat''

Turska je pojačala napore da dođe do vlastitog proturaketnog obrambenog sustava nakon što su Sjedinjene Države, Njemačka i Nizozemska - svi članovi NATO-a - odlučili krajem 2015. godine da neće više stacionirati svoje raketne sustave na području južne Turske koje su prije održavali zbog stanja na području Sirije, Iraka i Irana.

Ipak, dogovor još nije finaliziran pa je moguće i da propadne, kao što se dogodilo nedavno kada je pod pritiskom SAD-a Turska morala odustati od kupnje projektila od jedne kineske državne tvrtke koja je bila povezana s dobavljanjem projektila za Iran.

Bez obzira na ishod, sam dogovor je podigao tenzije i zabrinutost da Turska sve više odmiče od dugogodišnje suradnje s NATO-om, kojem se pridružila davne 1952. tijekom prvog proširenja.

Nova opasnost se krije i u činjenici koju navodi turski dužnosnik, a to je da S-400 koji bi mogao biti dostavljen u Tursku, nema identifikacijski sustav koji razlikuje prijatelja od neprijatelja, što znači da se projektili mogu usmjeriti na bilo koju metu. Ipak, činjenica jest da Rusi sigurno neće Turskoj dostaviti najbolji od sustava koje imaju. Bez obzira na to, Ankara će sa S-400 sustavom ojačati svoj obrambeni kapacitet i potaknuti industriju – što se zapravo kosi s misijom Zapada da blokira razmjenu visoke tehnologije s Turskom.

Ovaj dogovor se čini kao početak razvoja novih nestabilnosti pošto je Turski odnos s članicama NATO-a već kompromitiran, posebno zbog trenutnog stanja u Siriji. Osim toga, ovo je jedna vrsta i svojevrsnog odbacivanja šanse poboljšanja odnosa s EU-om, koji su se ozbiljno narušili 2016. kada su im zamrznuti pregovori o pristupanju zbog Erdoganovih djelovanja nakon državnog udara.

Turski dužnosnici su više puta izjavili kako se trgovina s Rusijom ne smije gledati kao alternativa između EU-a ili NATO-a. No, promatrači u Rusiji ovu situaciju opisuju kao uistinu značajnu za daljne odnose.

Dolazak sustava S-400 „zatvorio bi tursko nebo“, osobito za zapadne zrakoplove, navodi Makienko, analitičar iz Moskve.

"Ako Turci stvarno budu kupili ruski proturaketni sustav, to će biti tektonski pomak, potpuno će se promijeniti situacija na tržištu oružja", upozorava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene