Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran želi postati drugi najveći proizvođač nafte na svijetu, no za to treba ulaganja od 50 milijardi dolara godišnje.


Iran je odobrio nacrt novog modela aranžmana za naftu, čime je ova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) još jedan korak bliža otvaranju svoje energetske industrije stranim ulaganjima i povećanju proizvodnje na ionako prezasićenom globalnom naftnom tržištu.

Iranska vlada želi privući investicije stranih naftnih kompanija. Zbog dugogodišnjih sankcija, Iranu je potrebna suvremena tehnologija u proizvodnji. Velike naftne kompanije, kao što su talijanska Eni SpA i francuski Total SA, izrazile su interes za razvoj iranski naftnih i plinskih polja. Iran se nada da će strani ulagači investirati čak 50 milijardi dolara godišnje.

Teheran je najavio da će povratiti svoju poziciju na tržištu najvećih globalnih proizvođača nafte koju je izgubio zbog sankcija, odnosno svojeg nuklearnog programa.

Proizvodnja nafte u toj zemlji je u srpnju ove godine iznosila 3,55 milijuna barela dnevno i Iran je bio treći najveći proizvođač nafte na svijetu. Rast u odnosu na prošlu godinu je 27 posto. No, ono što žele do kraja 2016. godine je proizvodnja koju su imali prije uvođenja sankcija, odnosno prije osam godina, od četiri milijuna barela dnevno. Cilj je biti drugi najveći proizvođač OPEC-a, odmah iza Saudijske Arabije, piše Bloomberg.

Vezani članci Džavad Zarif (Foto: AFP) Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije Satelitska snimka napada (Screenshot: AP) SAD objavio satelitske snimke: Tvrde da je na njima dokaz da je Iran napao saudijska naftna postrojenja