Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran, drugi prozvođač sirove nafte u organizaciji OPEC, uvest će od srijede mjere nadzora potrošnje benzina za vozače osobnih automobila, izvijestila je iranska državna televizija, kako bi obuzdao uvoz goriva s obzirom na perspektivu uvođenja oštrijih sankcija od strane Ujedinjenih naroda.


Unatoč njegovim golemim pričuvama energenata Iranu nedostaju kapaciteti za rafiniranje nafte i mora uvozom zadovoljiti oko 40 posto svojih potreba za benzinom, što je osjetljivo pitanje u trenutku kada su svjetske sile zaprijetile novim sankcijama zbog spora s Teheranom oko njegovog nuklearnog programa.

Vezani članci Iran predstavio novi dron Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali Cijene goriva Cijene goriva opet bi se mogle promijeniti: Benzin nešto jeftiniji, dizel skuplji

Uvoz također predstavlja težak teret državnoj blagajni jer se sva goriva, bez obzira jesu li uvezena ili proizvedena u zemlji, prodaja po uvelike subvencioniranim cijenama. Čak i nakon 25-postotnog povećanja cijena litra goriva se prodaje po cijeni od samo 1000 riala, odnosno 11 američkih centa.

"Od danas u ponoć benzin će biti racioniran", objavila je državna televizija prenoseći izjavu ministarstva nafte.

Objava je došla nako što već mjesecima traje neizvjesnosti oko toga kako će i kada biti uvedeno racioniranje. Veliki dio rasprave parlamenta i vlade bila je posvećena tome hoće li se vozačima dopustiti da dodatno gorivo kupuju po tržišnim cijenama, no u objavi od utorak to se pitanje ne spominje.

"Vlada, u potpunosti predana provedbi tog zakona, poduzet će sve napore kako bi umanjila ograničenja za narod", rekla je državna televizija.

Televizija je objavila da će osobna vozila, koja ne mogu koristiti i prirodni plin dobiti po 100 litara benzina mjesečno. Neka vozila u Iranu mogu koristiti obje vrste goriva te će dobiti manju količinu benzina.

Za sada će vozači osobnih automobila svoju porciju benzina moći kupovati četiri mjeseca unaprijed a to bi razdoblje kasnije moglo biti produženo na šest mjeseci, rečeno je. Sav benzin već se prodaje pomoću elektronskih "smart" kartica.