Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na embargo

Iran namjerava zabraniti prodaju nafte Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i EU pojačavaju sankcije i uvode embargo Teheranu zbog njihovog nuklearnog programa.

Iranski parlament će sljedećeg tjedna razmotriti plan zakona zabrane izvoza nafte u Europu, kao odgovor na embargo Europske unije Teheranu, reklo je nekoliko zastupnika.

Povjerenstvo za energiju u parlamentu "završava plan prekida izvoza nafte u Europu", rekao je glasnogovornik tog povjerenstva, Emad Hosein, prenose mediji u četvrtak. On precizira da bi plan sljedećeg tjedna trebao biti predložen u parlamentu. Ako plan bude prihvaćen, vlada će zaustaviti prodaju nafte Europljanima prije primjene europskih sankcija, precizirao je.

Nakon što su Sjedinjene Države pojačale svoje sankcije, zemlje Europske unije su u ponedjeljak dogovorile uvođenje postupnog naftnog embarga Iranu i uvele su više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji i pridružile se Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa

Zabrana novih naftnih ugovora s Iranom stupa na snagu trenutačno, ali zemlje koje najviše ovise o Iranu imaju rok do 1. srpnja da ponište postojeće ugovore i nađu nove dobavljače. Iran prodaje oko 20 posto svoje nafte zemljama EU, uglavnom Italiji, Španjolskoj i Grčkoj.

"Ako zakon bude izglasan, zemlje koje su se obrušile na iransku naftu neće dobiti ni kap", upozorio je jedan zastupnik povjerenstva za energiju, prenose mediji. On je upozorio da će to izazvati povišenje tečaja pa će Europljani skuplje plaćati naftu.

(Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene