Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donedavno tajna

Iran će se koristiti novim centrifugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran se namjerava u nedavno otkrivenom nuklearnom pogonu koristiti novom generacijom centrifuga za obogaćivanje urana, rekao je direktor iranske organizacije za atomsku energiju Akbar Salehi.

Podzemni pogon za obogaćivanje urana blizu svetog šijitskog grada Koma bila je tajna sve dok Iran prošli mjesec nije objavio njezino postojanje, izazvavši val međunarodnih kritika. Iran se sa šest svjetskih sila dogovorio u Ženevi 1. listopada da će inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju dopustiti pristup tome pogonu.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Šef IAEA-e Mohamed ElBaradei najavio je inspekciju za 25. listopada. Elektrana koja se još uvijek gradi blizu Koma druga je iranska elektrana za obogaćivanje urana, uz onu pored Natanza. 'U protekla dva, tri mjeseca poduzeli smo velike napore da razvijemo nove učinkovitije strojeve. Nadamo se da ćemo tu novu generaciju centrifuga koristiti u Komu', rekao je Akbar Salehi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene