Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neovisno povjerenstvo za praćenje stanja u Sjevernoj Irskoj ocijenilo je da vojni vrh Irske republikanske armije više ne predstavlja vojnu prijetnju u Sjevernoj Irskoj, izvijestili su irski mediji.


Gerilska skupina IRA 2005. godine obećala se razoružati i mirnim putem ostvarivati svoj cilj ujedinjenja Irske ali je nastavak njenog postojanja i dalje zabrinjavao unioniste koji se zalažu za britansku suverenost u Sjevernoj Irskoj.

Vezani članci Mato Franković Završio iza rešetaka: Prijetio dubrovačkom gradonačelniku, pisao mu da je njegova noćna mora Boško Balaban Bivši Vatreni prijetio bivšoj supruzi pa prenoćio iza rešetaka?

Irski mediji su, ne navodeći izvor, izvijestili da se u izvješću sjevernoirskog Neovisnog povjerenstva za praćenje kaže da iako Vojni savjet, vojno čelništvo IRA-e, još uvijek postoji on nije djelovao kao vojno zapovjedništvo ili predstavljao sigurnosnu prijetnju.

Ranije je službeno povjerenstvo za praćenje stanja reklo da vjeruje IRA više nije uključena u nezakonite djelatnosti.

IMC također kaže da se ta gerilska skupina od prošlogodišnjeg sporazuma o podjeli vlasti između dvaju bivših neprijatelja u Sjevernoj Irskoj sve više uključuje u demokratski proces.

U kolovozu su Britanija i Republika Irska zatražile od IMC-a da napravi punu procjenu preobražaja IRA-e a nalazi su u ponedjeljak predstavljeni vladama dviju država.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju