Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indijci optuženi za isporuku lažnih testova na HIV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govind Sarda i njegov brat Ghanshyam pojavili su se na sudu u Zapadnom Bengalu zbog optužbe da su bolnicama namjerno distribuirali testove na trudnoću, iako su primili narudžbu za opremu kojom se obavlja testiranje na HIV i hepatitis.

Stručnjaci kažu kako ti testovi nikako nisu mogli biti vjerodostojni, a osobe koje su na tim testovima HIV-a i hepatitisa ocijenjene negativno, a zapravo su možda zaražene, mogle su nesmetano seksom ili darivanjem krvi dalje širiti opasnu zarazu jer su testirane opremom koja naprosto ne služi za utvrđivanje zaraze HIV-om ili hepatitisom.
 
Braća, pak, odbijaju sve optužbe. 

Pročitajte i ovo Ilustracija koje veselje U školi u Pitomači vlada prava euforija: "Baby boom kakav se ne pamti" Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

Tvrde kako su distribuirali opremu za koju su mislili da je zaista namijenjena testiranju HIV-a i hepatitisa, no očito je greškom i njima samima dopremljena kriva oprema.
   
Policijski detektiv Gyanwant Singh izjavio je da je u bankama krvi i bolnicama u posljednjih 20 dana izuzeto oko 90 tisuća testova krvi i trudnoće, kojima je usto i odavno istekao rok uporabe.  

U policiji procjenjuju da je lažan test na HIV distribuiran u još najmanje devet indijskih saveznih država.
 

Jedan je policijski dužnosnik izjavio kako je za barem 117 osoba tim testom ustanovljena kriva dijagnoza. No, nitko ne zna koja je prava brojka.

Strahuje se da će građani u potpunosti izgubiti povjerenje u testove na HIV. Naime, u javnost je već procurila prva priča o osobi koja je nedavno zaražena HIV-om putem transfuzije krvi.

Pritom je zabilježen i nagli pad donacija krvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene