Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvani na besplatno testiranje

Tisuće pacijenata američke bolnice moglo bi biti zaraženo virusima HIV-a i hepatitisa B i C

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Više od tri tisuće pacijenata bile su izložene virusima HIV-a i hepatitisa B i C u kirurškom centru u New Jerseyu.

Iz Odjela za zdravstvo u saveznoj državi New Yersey priopćeno je kako bi više od tri tisuće pacijenata koji su operirani u kirurškom centru u gradu Saddle Brook moglo biti izloženo virusima HIV-a i hepatitisa B i C.

Pročitajte i ovo Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 1 Zabrinjavajuće Pretrpane bolnice u Kini podsjećaju na početak COVID-a: Oni tvrde da nije ništa zabrinjavajuće, ali... Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva

Dužnosnici su pozvali pacijente koji su liječeni u Health Plus kirurškom centru u Saddle Brooku u razdoblju od siječnja do rujna ove godine obavezno dođu dati uzorak krvi na testiranje za hepatitis i HIV. U priopćenju se navodi kako do danas nije bilo prijavljenih slučajeva infekcije ili oboljenja, a koja bi mogla biti povezana uz incident, piše ABC News.

Pacijentima su na kućne adrese poslane obavijesti o tome da su možda došli u kontakt s raznim infekcijama. Od njih 3778 najveći broj je iz država New York i New Yersey.

Ponudili im besplatno testiranje

"Svjesni smo da je ovo uznemirujuće za sve pacijente i mi to shvaćamo ozbiljno i poduzimamo korake kako bismo im pomogli tijekom cijelog procesa", navodi se u priopćenju. "U tu svrhu smo sve pacijente na koje se upozorenje odnosi obavijestili o tome gdje i kada se mogu testirati, a ponuđeno im je i pokrivanje svih troškova povezanih uz testiranje", dodaje se u priopćenju Odjela za zdravstvo.

"Istraga Ministarstva zdravstva utvrdila je da je tijekom razdoblja od siječnja do rujna ove godine došlo do višestrukih propusta u kontroli infekcije kod instrumenata koji su trebali biti sterilizirani te da je kod ubrizgavanja lijekova moglo doći do izloženosti pacijenata krvnim patogenima", navodi se u priopćenju. Pacijenti su pozvani na testiranje krvi "čak i ako se ne osjećaju bolesno".

7. rujna ove godine Ministarstvo zdravstva je zatvorilo kirurški centar Health Plus u Saddle Brooku "jer neki od djelatnika nisu slijedili odgovarajuće postupke kod sterilizacije instrumenata te se nisu pridržavali ni drugih propisa u vezi s davanjem i skladištenjem lijekova, a koji su povezani iz kontrolu infekcija", piše u priopćenju. Kirurški centar je otvoren nakon tri dana.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene