Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku rasprave

Indija se priprema za prvo vješanje žena: Otimale djecu pa ih ubijale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Renuka Shinde (41) i Seema Gavit (36) osuđene su 2001. godine, a prošli mjesec njihovu žalbu za pomilovanje odbio je predsjednik.

Indija se priprema za izvršavanje prvog vješanja žena, dviju sestara osuđenih za otmicu i ubojstvo male djece. Bit će to prva smrtna kazna izvršena nad ženama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Ilustracija strašan slučaj 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano što je bilo u njima, osuđene 23 osobe

Renuka Shinde (41) i Seema Gavit (36) su 2001. godine osuđene za otmicu i ubojstvo petero djece u zapadnoj državi Maharashtra. Izvorno su optužene za smrt 13 djece, a na sudu se moglo čuti da su djecu otimale kako bi prosjačila, a kada ih više ne bi bila od koristi brutalno su ih se rješavale, piše Independent.

Prizivni sud im je 2004. godine potvrdio smrtnu kaznu, a isto je dvije godine kasnije učinio indijski Vrhovni sud. Prošli je mjesec predsjednik Pranab Mukherjee odbio njihovu žalbu za pomilovanje, a tijekom vikenda je istekao period u kojem je vlada dužna obavijestiti sve uključene strane o predsjednikovoj odluci.

Sudanka koja je trudna osuđena na smrt vješanjem bit će oslobođena?!

U teoriji, sestre mogu biti obješene u bilo kojem trenutku. Prema pisanju lokalnih medija, zatvorski dužnosnici u suradnji s policijom, lokalnim dužnosnicima i liječnicima razgovaraju o izvršenju kazne.

Indijski sudovi od 1983. godine izriču smrnu kaznu samo u rijetkim slučajevima. U posljednjih nekoliko godina provedena je nekolicina pogubljenja, a nakon silovanja i ubojstva studentice 2012. godine uvedeni su novi zakoni koji jasno definiraju smrtnu kaznu za slučajeve ubojstva u koje je uključeno i silovanje. Postojeći zapisi upućuju da žene nikada nisu pogubljene.

Djecu ubijale čim bi im  postala beskorisna

Inače, u pritvoru je od 1996. godine uz sestre bila i njihova majka, ali je preminula za vrijeme trajanja slučaja.

Potvrđujući smrtnu kaznu, Vrhovni sud poručio je da su žene vrlo jasno izvršavale svoje planove otmice djece koju su ubijale onog trenutka kada im ne bi bila korisna.

U 30 godina u američkim zatvorima pogubljeno 200 nevinih

'Postale su prijetnja društvu, a ljudi u gradovima (u kojima su djelovale) bili su potpuno užasnuti i nisu mogli slati djecu u školu', rečeno je.

Odvjetnik dviju žena, Manik Mulik ovaj tjedan planira podnijeti novu žalbu unatoč predsjednikovoj odluci. Objasnio je da su žene izvorno osuđene prije 13 godina, pa će zbog odlaganja s izvršenjem smrtne kazne tražiti da se ona preinači.

'Previše je kašnjena. Vrhovni sud rekao je da to može imati loš utjecaj na mentalno zdravlje osuđenih', tvrdi odvjetnik .

Nevin u zatvoru proveo 31 godinu

Nastavlja se i rasprava o tome trebaju li ili ne žene biti obješene. Parlamentarac Dhananjay Mahadik osobno smatra da se žene u Indiji ne bi trebale suočavati sa smrtnom kaznom. Ipak, dodao je kako su osuđene za vrlo ozbiljne zločine i da se slaže s odlukom suda.

Aktivisti organizacije za zaštitu i promicanje ljudskih prava su za ukidanje smrtne kazne koju smatraju nehumanom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene