Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Švicarska ulazi u schengenski prostor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a odobrili su sporazum sa Švicarskom o ulasku te zemlje u schengenski prostor, a ukidanje graničnih kontrola trebalo bi uslijediti 1. studenoga, nakon što Europska komisija provjeri da li je sve tehnički spremno za takav korak.

Sporazum, koji je švicarski parlament ratificirao u proljeće 2006. godine, prihvaćen je u Vijeću ministara EU-a bez rasprave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prostor promijenio vlasnika Prijete li veliki problemi Klubu studenata Istre u Zagrebu? "Pregovaramo s Ministarstvom, nadamo se da ćemo uspjeti ovo riješiti..." Prikupljanje potpisa za referendum (Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL) Inicijativa ''Istina o Istanbulskoj'' ''Slažemo se da sakralni prostor nije pogodno mjesto za skupljanje potpisa za referendum''

Glasnogovornik povjerenika za pravosuđe i unutarnje poslove Friso Roscam Abbing izjavio je na konferenciji za novinare da će EU "u sljedećih nekoliko mjeseci poslati ekipe za procjenu u Švicarsku", koje bi trebale provjeriti je li zemlja spremna za provođenje schengenskog zakonodavstva.

"Švicarska je ozbiljan partner. Uvjereni smo da će sve biti učinjeno kako bi se provodilo schengenskog zakonodavstvo, koje se ne odnosi samo na ukidanje graničnih kontrola", rekao je Friso Roscam Abbing.

Švicarci su se na referendumu 2005. godine izjasnili za ulazak u Schengen. Schengenski prostor trenutačno obuhvaća 24 zemlje, od kojih su 22 dvije članice EU-a, te dvije nečlanice Island i Norveška. Usred toga prostora nalazi se Švicarska, koja također nije članica EU-a. Od zemalja članica izvan Schengena su Velika Britanija i Irska, koje su se odlučile trajno ostati izvan toga te Cipar, Rumunjska i Bugarska, koje još nisu spremne.

Švicarci su tražili da stvarno ukidanje graničnih kontrola bude nakon Europskog nogometnog prvenstva, koje se ovoga ljeta održava u Švicarskoj i Austriji.

Schengenskim sporazumom, potpisanim 1985., stvoren je savez među određenim državama Europske unije (Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka), koje su uklonile sve granične kontrole na kopnu, moru i u zrakoplovnim lukama kako bi pospješile slobodu kretanja ljudi i ostvarile zajedničku viznu politiku. Postupno su se u schengenski prostor uključivale i ostale članice EU-a te Island i Norveška, a Sporazum je postao sastavnim dijelom Ugovora o EU.

Zadnje proširenje schengenskog prostora dogodilo se 21. prosinca prošle godine kada je u njega ušlo devet novih zemalja članica - Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačke i Slovenija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene