Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran, koji je pod pritiskom međunarodne zajednice zbog svojih nuklearnih ambicija, možda nikad neće ispuniti svoju prijetnju o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, ali bi se mogao poslužiti drugim trikovima kako bi svoje neprijatelje, brodare i globalna tržišta držao na ivici napetosti, smatraju stručnjaci.


Dok zapadne države pooštravaju sankcije, Teheran je nekoliko puta upozorio da će blokirati Hormuški tjesnac, što bi značilo zatvaranje važne rute za izvoz nafte i plina iz zemalja u Perzijskom zaljevu.

Vezani članci Iran zaplijenio britanski tanker Stena Impero (Foto: AFP) Nenaoružani američki zrakoplov nadzire Hormuški tjesnac, SAD šalje 500 vojnika u Saudijsku Arabiju Slika nije dostupna Iran među savezničku armadu poslao podmornicu i razarač

>> Samouvjerenje Irana: EU će povući svoju odluku o sankciji

Malo vojnih, obavještajnih i sigurnosnih stručnjaka koje je kontaktirao Reuters smatra da je to vjerojatno. Umjesto toga, kako kažu, iranski čelnici će tražiti načine za maltretiranje neprijatelja, ali će pritom paziti da ne izazovu osvetu velikih razmjera predvođenu SAD-om.

Među mogućim iranskim 'igricama' moglo bi biti napadanje tankera u Perzijskom zaljevu, zauzimanje nenaseljenih otoka na koje polažu pravo druge države, uzimanje taoca s civilnih ili vojnih brodova, izazivanje problema u arapskim državama u kojima su na vlasti suniti i orkestriranje napada na američke snage u Afganistanu ili drugdje uz pomoć svojih saveznika kao što je Hezbollah. (Hina)