Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nisu još spremni

I austrijska ministrica protiv otvaranja tržišta Hrvatima, objašnjeno je i zašto

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock
Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein ponovila je da austrijsko tržište rada nije spremno za otvaranje hrvatskim državljanima.

Kako javlja Kurier, u utorak je iz kabineta austrijske ministrice rada poručeno da se razmatra iskorištavanje mogućnosti punog prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane u trajanju od još dvije godine. Hrvatski državljani trenutno bez ograničenja ne mogu raditi samo u Nizozemskoj, Malti, Sloveniji i Austriji, piše CroExpress.

Prije nekoliko dana, čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji, Johannes Kopf, javno je izrazio protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane. Naime, boji se da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti velik broj novih radnika u Austriju te da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika.

Smatra da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a, a trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih. Austrija mora prije 1. srpnja odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene