Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock

Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein ponovila je da austrijsko tržište rada nije spremno za otvaranje hrvatskim državljanima.


Kako javlja Kurier, u utorak je iz kabineta austrijske ministrice rada poručeno da se razmatra iskorištavanje mogućnosti punog prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane u trajanju od još dvije godine. Hrvatski državljani trenutno bez ograničenja ne mogu raditi samo u Nizozemskoj, Malti, Sloveniji i Austriji, piše CroExpress.

Prije nekoliko dana, čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji, Johannes Kopf, javno je izrazio protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane. Naime, boji se da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti velik broj novih radnika u Austriju te da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika.

Smatra da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a, a trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih. Austrija mora prije 1. srpnja odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

Vezani članci Saša Kopljar, istraživanje, što Hrvati misle o ratu? Što Hrvati misle o ratu u Ukrajini? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje Radnik (Foto: Guliver/Thinkstock) Čelnik austrijskog zavoda za zapošljavanje protiv otvaranja tržišta Hrvatima, objasnio i zašto
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju