Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka cijena struje mnogim je građanima sve veće, a neizbježno, opterećenje kućnog budžeta.


Štedne žarulje, kupnja ekonomičnijih kućanskih aparata te njihovo korištenje tijekom noći, samo su neki od načina na koji se pokušava uštedjeti.

Vezani članci Slika nije dostupna Zapadni dio Zagreba ostao bez struje, iz Hrvatske elektroprivrede objasnili o čemu se radi Noć na Premudi - 1 Stanovnici zadarskog otoka više nisu u mraku: Nakon priloga u Dnevniku Nove TV HEP im donio novi agregat

Uporabom novih, pametnih brojila, koja HEP uvodi, računi bi se mogli dodatno smanjiti. Obveza je to koju Hrvatskoj nalaže Europska unija. A nova će brojila osim potrošačima itekako koristiti i samom HEP-u.

Umirovljeniku Predragu, trošak za struju, predstavlja značajnu stavku u kućnom budžetu. 'Računi za struju, to je uvijek specijalnost za sve. Meni je mali problem što struju moram plaćati za tri mjesta', kaže Predrag.

Na tržištu 4 dobavljača struje, a 2 milijuna potrošača i dalje plaća najskuplji model!

Zahvaljujući pametnim brojilima, paušalni bi računi trebali postati prošlost. 'Pametna brojila po cijeloj će Hrvatskoj biti stavljena, nasumičnim odabirom', rekao je Ivan Matasić, član Uprave HEP-a.

Pokusno će ih dobiti 6.000 kućanstava u nekoliko idućih mjeseci. 'Kupcima će omogućiti da preko tih svojih pametnih brojila na jedan drukčiji način prate svoju potrošnju', objašnjava Matasić. Brojilo se, najavljuju iz HEP-a, u danima kad ne boravite u stanu, može prebaciti na jeftiniji tarifni model.

Novo brojilo, ako se tako programira, potrošačima će moći putem računala ili telefona, signalizirati da su pretjerali u potrošnji. Koristi bi imao i HEP. Pametnom mrežom neplatišama bi lakše stali na kraj. Tek jednostavnim pritiskom na gumb, ostali bi u mraku. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju