Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostojan je svog imena

'Happy hour' za poludjeti: Komet koji ispušta ogromne količine alkohola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komet Lovejoy dostojan je svog imena. On, naime, ispušta velike količine alkohola i šećera, tvrdi opservacijski međunarodni tim.

Prvi su put promatrači primijetili da se na nekom kometu nalazi etilni alkohol, upravo onakav s kakav se rade alkoholni napitci na Zemlji. Ova otkrića podudaraju se s dokazima da bi kometi mogli biti izvor složene organske molekule potrebne za stvaranje života, piše Astronomy Now.

Pročitajte i ovo Nesreća u Michiganu tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

'Ustanovili smo da komet Lovejoy ispušta količinu alkohola u sekundi koja je jednaka 500 boca vina. To se događa tijekom vrhunca', kazao je vodeći autor studije Nicolas Biver iz Opservatorija u Parizu u Francuskoj.

PROROČANSTVO 'ČAROBNJAKA' 'Zemlju će uskoro uništiti komet, izbrisat će ljudski rod'

Otkriveno je da komet Lovejoy (u slobodnom prijevodu veseljak) ispušta 21 različitu organsku molekulu, a među njima je i etanol. Pojedini znanstvenici vjeruju da kometi koji su zamrznuti ostaci nastali formiranjem našeg solarnog sistema, nose molekule potrebne za začeće života na Zemlji.

Ovo je otkriće omogućeno nakon što je komet Lovejoy prišao najbliže Suncu - 30. siječnja. Ovaj 'veseljak' je jedan od najsvjetlijih i najaktivnijih kometa u Zemljinom orbitalnom susjedstvu.

Informacije o trenutačnom kretanju kometa Lovejoy možete pronaći na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene