Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava Muzeja Auschwitz žali se zbog nedoličnog ponašanja mladih Izraelaca tijekom posjete bivšem nacističkom koncentracijskom logoru.


Odavanje počasti žrtvama holokausta u Drugom svjetskom ratu Izraelcima je, čini se, manje važno od razgovora mobilnim telefonima, komentirali su izraelski mediji žalbe uprave Muzeja Auschwitz na ponašnje posjetitelja iz Izraela.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save'' Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora

U žalbi upućenoj izraelskom veleposlanstvu u Poljskoj i Ministarstvu obrazovanja u Jeruzalemu, navedeno je, između ostalog, da Izraelci koriste mobilne telefone čak i u nekadašnjim plinskim komorama.

Uprava je stoga zatražila od Ministarstva da osigura poštivanje osnovnih normi ponašanja - ne paliti svijeće u barakama, kako ne bi izbio požar te ne koristiti mikrofone i mobitele.

Posjetitelji iz Izraela telefoniraju tijekom obilaska Auschwitza usprkos jasnim zahtjevima da to ne čine. Često se mogu čuti riječi: 'Halo, mama, pogodi gdje sam! U Auschwitzu! Zovem te iz plinske komore!'.

Poljski dužnosnici također su se žalili na izraelske tinejdžere, koji šetaju ulicama zavijeni u izraelske zastave. Zbog toga organizatori Marša živih, koji se organizira svake godine na Dan holokausta, razmišljaju o tome da ih prestanu pozivati na taj događaj.

Grupe iz Izraela stižu u Poljsku u pratnji naoružanih čuvara izraelske sigurnosne službe, što predstavlja dodatan problem organizatorima.