Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Internetska stranica koja objavljuje službena priopćenja NATO-a, ali koja ne sadrži 'osjetljive informacije', vjerojatno je bila žrtvom informatičkog napada, objavio je Savez, koji je borbu protiv informatičkih napada proglasio jednim od svojih prioriteta.


'Policijske službe zadužene za informatičke zločine izvijestile su NATO da je jedna od stranica Saveza napadnuta, a tu stranicu održava jedna vanjska tvrtka', stoji u priopćenju Saveza.

Napadnuta stranica 'e-bookshop' NATO-a, 'je namijenjena javnosti' i omogućava pristup priopćenjima i sličnim objavama Saveza. U priopćenju se ističe da se na stranici 'ne nalaze tajni i povjerljivi dokumenti'.

Pristup stranici 'je blokiran, a pretplatnici su obaviješteni'.

Novi 'strateški koncept' NATO-a, odobren u studenome prošle godine, poziva na obranu od informatičkih napada i ta se borba smatra prioritetnom.

Stručnjak NATO-a Luc Dandurand je 7. lipnja na konferenciji u Tallinnu kazao da Savez želi pojačati to područje obrane stvarajući 'crvenu cyber skupinu' koja bi trebala pridonijeti razvoju obrane od informatičkih napada. (Hina)

Vezani članci Vili Beroš U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu" Stranica za prijavu na cijepljenje protiv korone Probno počela s radom internetska stranica putem koje se možete prijaviti na cijepljenje protiv korone