Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće grčkih nastavnika sukobilo se s policijom u ponedjeljak u središtu Atene, na posljednjem u nizu prosvjeda kojima grčki učitelji već četiri tjedna pokušavaju ishoditi povećanje plaća.


Policija je pokušala rastjerati demonstrante ispaljujući suzavac dok su pokušavali ući u Ministarstvo obrazovanja nakon prosvjednog pohoda po grčkom glavnom gradu.

Vezani članci Potres Grčka Serija snažnih potresa pogodila Grčku: Najjači potres od 6,2 stupnja, sat i pol nakon prvog zabilježeno podrhtavanje od 5,1 stupnja Koronavirus, ilustracija Popuštanje ih koštalo: Bilježe porast novozaraženih pa opet uvode strože mjere

Nastavnici su tražili razgovor s ministricom obrazovanja Mariettom Gianakou te izrazili žaljenje zbog svoje financijske situacije što je glavni razlog zbog kojeg su već četvrti tjedan izvan učionica.

Srednjoškolski nastavnici su također najavili 48-satni štrajk s
početkom u ponedjeljak.

Nastavnici traže povećanje financijskih sredstava za obrazovni sektor, uključujući i porast plaća za 45 posto te otkazivanje niza reformi u obrazovanju koje je predložila vlada. Vlada je odbijala te zahtjeve pozivajući se na ograničeni proračun.

Grčki nastavnici su među najlošije plaćenima u Europskoj uniji. Godišnje zarade oko 12.500 eura, u usporedbi s 48.000 eura u Luksemburgu, 37.350 u Njemačkoj, 19.400 u Britaniji, ili 17.500 u Italiji i Francuskoj.