Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbjesnili prosvjednike

Grčki parlamentarci izglasali oštre mjere štednje, na ulicama kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki su parlamentarci nakon burne višesatne rasprave prihvatili plan štednje koji je izazvao žestoke prosvjede i štrajkove u cijeloj zemlji.

Od 300 zastupnika za štednju je glasovalo 155, protiv je bilo 138, pet se suzdržalo od glasovanja, a dva su bila odsutna. 'Samo mjere štednje vrijedne 28 milijardi eura mogu pomoći Grčkoj da ponovno stane na svoje noge', izjavio je premijer George Papandreou. Vladin plan u idućih pet godina predviđa drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike s minimalnim zaradama i prodaju državne imovine u vrijednosti od 50 milijardi eura. Vlada je od početka godine uvela mjere koje su dovele do rasta nezaposlenosti na 16 posto.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Prosvjed u Ateni zbog velike željezničke nesreće - 1 Grci na ulicama VIDEO/FOTO Veliki prosvjed zbog željezničke nesreće: "Ubojice! Nećemo zaboraviti!"

Izglasavanje plana dalo je zeleno svjetlo europskim dužnosnicima da Grčkoj odobre drugi paket financijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi eura. Nekoliko sati prije glasovanja u parlamentu prosvjednici su se u Ateni ponovno sukobili s policijom koja je protiv njih uporabila suzavac. Uoči glasovanja novoimenovana direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde zatražila je od grčkih političara da se ujedine kako bi zemlja izbjegla bankrot.

'Rješava se sudbina Grčke. Pozivam oporbu da se pridruži trenutačno vladajućoj stranci i time stvori nacionalno jedinstvo', kazala je Christine Lagarde. Guverner središnje grčke banke George Provopoulos izjavio je da bi odbacivanje plana bilo ravno samoubojstvu. Novoimenovani ministar financija Evangelos Venizelos kazao je da razumije protivljenje javnosti koja smatra da mjere nisu fer, naglasivši da je štednja apsolutno neophodna jer drugog izlaza nema.

Policija potisnula 400 prosvjednika

Policija je ispred hotela Hilton u središtu Atene potisnula skupinu od 400 prosvjednika koji su se kretali prema trgu Syntagma, prenosi AFP. Središte grada nakon sukoba ostalo je ispunjeno suzavcem koji su upotrijebili pripadnici snaga sigurnosti te razbijenim kamenim pločama koje su prosvjednici koristili kao projektile. Očevici tvrde da se od upotrijebljene količine suzavca u središtu Atene nije moglo gledati. Na ulicama je bilo nekoliko tisuća policajaca i desetak tisuća prosvjednika.

Grčki mediji održali su višesatni štrajk i većina nije izvještavala o važnom glasovanju u parlamentu. Državna televizija, gotovo sve privatne televizije i radiopostaje, kao i državna novinska agencija i internetski portali prekinuli su objavljivanje programa i vijesti tijekom trajanja parlamentarne rasprave i glasovanja.

Jogurtom po zastupnicima

Zastupnicu Komunističke partije Liannu Kanelli pred zgradom parlamenta okružila je bijesna gomila prosvjednika koja ju je gađala jogurtom. Puštena je tek nakon što je obećala da će glasati protiv plana štednje. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene