Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen dugogodišnji spor

Grčka ratificirala sporazum, sad već Sjevernoj Makedoniji otvoren put u EU i NATO

Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravlja ratifikaciju sporzuma s Makedonijom u grčkom parlamentu (Foto: AFP)
Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravlja ratifikaciju sporzuma s Makedonijom u grčkom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp
Grčki je parlament tijesnom većinom ratificirao sporazum između Atene i Skopja o promjeni imena Makedonije u Sjevernu Makedoniju. Nakon trodnevne rasprave u grčkom parlamentu, čini se da je napokon riješen dugogodišnji prijepor sa sjevernim susjedom.

Sa 153 glasa za i 146 protiv, od ukupno 300 zastupnika u grčkom parlamentu, ratificiran je sporazum o promjeni imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u Sjeverna Makedonija, javlja Sputnik.

Pročitajte i ovo Snimka migranata na granici Srbije i Sjeverne Makedonije granica Srbije i Sj. Makedonije Objavljene uznemirujuće snimke: Policija na granici skinula ljude u gaće i tjerala ih da se smrzavaju Konferencija U Ateni Plenković: "EU sljedeće generacije čini razliku, Europa treba biti ponosna"

Grčki parlament tako je izglasao ključnu ratifikaciju za rješenje dugogodišnjeg prijepora sa susjedima na sjeveru, nakon trodnevne rasprave, ali i prosvjeda protivnika tog sporazuma ispred zgrade parlamenta.

Takozvani Prespanski sporazum, potpisan je još 17. lipnja 2018. godine na obali Prespanskog jezera, a potpisali su ga grčki premijer Alexis Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev.

Njegova ratifikacija otvorila je sad nesmetan put Makedonije prema EU-u i NATO savezu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene