Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključni izbori u Grčkoj

Grci glasuju, Europa strepi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grci danas izlaze na nove opće izbore, nakon neriješenih izbora početkom svibnja, koji se smatraju referendumom za ostanak u eurozoni.

Birački uredi u Grčkoj su otvoreni u 7 sati za parlamentarne izbore koji predstavljaju i svojevrsni referendum o euru i trebali bi odreditu budućnost zemlje. Grci će se izjašnjavati do 19 sati kada će biti objavljene prve procjene rezultata izbora, na temelju izlaznih anketa koje očekuje cijeli svijet.

Oko 9,9 milijuna građana s pravom glasa, upisano na izborne popise, birat će između stranaka koje su za ili protiv plana štednje, Nove demokracije i Syrize.

Prema posljednjim službenim istraživanjima prije 15 dana, dvije stranke su izjednačene, iako Nova demokracija bilježi blagu prednost. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

>> Europski čelnici pozivaju Grke da glasuju za sporazum

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sustav pred slomom PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura! Slika nije dostupna Nastavak u ponedjeljak Grčka i eurozona bez dogovora o dugu

Brojni su dužnosnici EU, ali i državnici jučer pozivali Grke da izaberu opciju koja podržava financijski sporazum i mjere štednje, no u Bruxellesu se zapravo sa strepnjom i napetošću prate današnji izbori, jer su Grci već siti mjera koje su ih, kako smatraju, bacile na koljena i dovele na prosjački štap.

Tako je, prekinuvši dosadašnju suzdržanost, njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je ocijenila važnim da Grci izaberu većinu koja poštuje obveze zemlje u pogledu mjera štednje, što znači podršku Antonisu Samarasu, koji se predstavlja kao jamac zemlje u eurozoni nasuprot Alexisu Tsiprasu, protivniku mjera štednje i reforma određenih Grčkoj.

Ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je također ocijenila važnim obnovu dijaloga od sljedećeg tjedna s Grčkom.

Predsjednik Euroskupine Jean-Cladue Juncker pozvao je Grke da "budu svjesni razarajućeg učinka" mogućeg izlaska njihove zemlje iz eura i EU. (T.Š./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene