Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iščekivanju izbora

Europski čelnici pozivaju Grke da glasuju za sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici pozvali su Grčku da odbaci radikalne ljevičare koji prijete odbiti uvjete sporazuma o pomoći ukoliko pobijede na izborima u nedjelju, što bi uzdrmalo globalna financijska tržišta.

Čelnik ljevičarske stranke SYRIZA 37-godišnji Alexis Tsipras na valu bijesa uzdigao se iz anonimnosti do ozbiljnog kandidata za preuzimanja vlasti i biračima obećava da će, ako pobijedi na izborima, odbiti uvjete međunarodne pomoći od 130 milijardu eura. Čelnik stranke grčkog desnog centra Nova demokracija, 61-godišnji Antonis Samaras, upozorava da bi to izbacilo Grčku iz euro zone i osudilo je na još veće gospodarske nevolje.

Uvjeti pomoći se neće mijenjati, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel. ‘Zato je toliko važno da grčki izbori radije dovedu do rezultata po kojem će oni koji će stvoriti buduću vladu reći: da, držat ćemo se dogovora’, rekla je Merkel na stranačkoj konferenciji demokršćana.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

>> Što misle obični Grci: 'Dosta nam je, umorni smo od ovakve situacije!'

Jean-Claude Juncker, čelnik Euriolgrupe, rekao je da će biti ozbiljnih posljedica ako SYRIZA pobijedi. ‘Ako radikalna ljevica pobijedi, što se ne može isključiti, posljedice po monetarnu uniju su nepredvidive’, rekao je austrjskom listu Kurier Juncker koji predsjeda skupini ministara financija euro zone. ‘Morat ćemo razgovarati s bilo kojom vladom. Ja mogu samo sve upozoriti da ne napuštaju monetarnu uniju. U opasnosti bi bila unutarnja kohezija eurozone’.

Tsipras, međutim, kaže da grčki zajmodavci blefiraju kada prijete obustavom davanja sredstava ako Atena odbaci uvjete za dobivanje pomoći te da eurozona neće dopustiti odlazak Grčke iz straha od pritiska na mnogo veća španjolska i talijanska gospodarstva. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene