Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gorbačov pozvao na jedinstvo Rusiju i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov pozvao je Europsku uniju i Rusiju da se jedinstvenim glasom Europe suprotstave svemoćnom utjecaju Sjedinjenih Država koje definiraju svjetsku politiku.

"Ako u nju ne uključimo Rusiju, Europa neće imati snažan glas u svijetu", rekao je Gorbačov u Budimpešti otvarajući dvodnevni skup o budućnosti Europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kim Jong-un: 'Zastava pobjede vijorit će se iznad naše komunističke nacije!' Slika nije dostupna Naciju na jedinstvo Rajoy pozvao katalonske čelnike na odgovornost

"Da bismo napredovali moramo pronaći formulu kojom ćemo ukloniti zapreke za suradnju Europske unije i Rusije", poručio je i pozvao Europsku uniju da pokaže više razumijevanja za procese demokracije u Rusiji.

Kao posljednji glavni tajnik KP Sovjetskog Saveza i začetnik reformi - perestrojke i glasnosti, Gorbačov je dijelom zaslužan za završetak Hladnog rata i propast komunizma i za te je napore nagrađen 1990. Nobelom za mir.

Europa ne smije svoje pozicije graditi na "protuameričkom
stajalištu", ali niti slijediti tuđu politiku, već kreirati vlastitu,
poručio je Gorbačov ocijenivši da Europa "mora preuzeti incijativu" za svjetska pitanja (okoliš, neširenje nuklearnog oružja, terorizam i druga).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene