Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije nam trebala vojska'

Selo koje je obranilo samo sebe: 'Bilo nas je strah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Štitaru već danima vlada sloga i jedinstvo. Sva srca kao i marljive ruke Štitara usmjerene su prema jednom zajedničkom cilju - obraniti selo.

Cijela je Hrvatska već peti dan ujedinjena oko jedne stvari - obrane od poplava. Kada su panika i briga zavladale prije nekoliko dana u Štitaru, malom selu pokraj Županje, pokazalo se kako selo ima veliku dušu.

Pročitajte i ovo Poplava u Zagrebu Rak-rana Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sustav sprječavanja urbanih poplava Slika nije dostupna Bilo je kritično 'Ovaj datum mi nećemo zaboraviti'

'Čitavo je mjesto već peti dan obavijeno strahom i neizvjesnošću, iščekuje daljnji razvoj situacije u voljenom selu kojem je zaprijetila poplava', rekla nam je čitateljica Elvira Gašparović.

Načelnik Gunje: 'Više nemam ni suza da bih plakao. Tolika je ta naša tuga'

U Štitaru već danima vlada sloga i jedinstvo. Sva srca kao i marljive ruke Štitara usmjerene su prema jednom zajedničkom cilju - obraniti selo. Od prve je sekunde, kada je voda zaprijetila selu, na nasipima, od prigradskog naselja Županje Šlajsa, pa sve do do Babine Grede, bilo najmanje 500 Štitaraca koji su danonoćno branili nasip te napunili oko 30 000 vreća pijeska.

Sami su organizirali hranu i vodu za sve one koji su radili na obrani nasipa, a u pomoć su im pristigli i mještani iz svih krajeva Slavonije.

'Selo je toliko složno da nam nije bila potrebna pomoć vojske', rekao nam je mještanin Štitara Josip Dominković.

'To je mješavina različitih osjećaja. Preplavilo nas je mnoštvo emocija, od straha, napora, smijeha i umora. Ipak, nitko od nas ni u jednome trenutku nije dozvolio da nas išta zaustavi u obrani voljenog Štitara. Nije nam teško raditi noćima i ne spavati, jer znamo da tako najbolje čuvamo ono što je naše – naš Štitar, selo u kojemu živimo cijeli život, selo u kojemu ćemo možda i ostarjeti. Ovo iskustvo ću zasigurno pamtiti cijeli svoj život', rekao je Antun Damjanović, 27-godišnjak iz Štitara koji je dane i noći proveo braneći svoje selo.

Iz potopljene kuće u Rajevom Selu izvučeno tijelo žene

Ovi 'štitarski junaci' neumorno su branili svoje selo te naposlijetku uspjeli u svojem cilju. Štitar je obranjen zahvaljujući svojim herojima koji su ustali u obrano onoga što su im ostavili u nasljedstvo njihovi očevi i djedovi. Već se nekoliko dana i noći izmjenjuju na nasipu i nedaju vodi da ih pobijedi. I dalje grade zečje nasipe te budno prate situaciju nebi li osigurali sigurnost Štitaraca.

'Svaki novi dan nosi i novu borbu, ali oni se i dalje ne predaju. Štitar je pokazao složnost, borbenost i zajedništvo, a sve to zahvaljujući našim junacima koji se uvijek bore do posljednjeg daha! Neopisiv je osjećaj kad svi budemo kao jedno, kad suosjećamo s drugima i kad smo spremni u svakome trenutku pomoći onima kojima je to najpotrebnije', dodala je Elvira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene