Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već treća vrsta

Gmizavac dobio ime po legendarnom glumcu: ''Ti znanstvenici stalno nazivaju stvorenja po meni, ali uvijek ona koja plaše djecu''

In Magazin: Harrison Ford - 6
In Magazin: Harrison Ford - 6 Foto: DNEVNIK.hr
Zmije su jedino čega se njegov lik boji, a sada je novootkriveni gmaz dobio ime po slavnom glumcu.

Legendarni lik Indiane Jonesa Harrisona Forda boji se zmija, ali glumac sada ima pravog gmaza nazvanog po sebi.

Novopronađena vrsta zmije u Peruu nazvana je Tachymenoides harrisonfordi u čast glumčeva zagovaranja okoliša, a Ford, koji je potpredsjednik neprofitne organizacije Conservation International, već ima mrava i pauka nazvane po sebi.

"Ti znanstvenici nastavljaju nazivati ​​životinje po meni, ali uvijek su to one koje plaše djecu", rekao je Ford i dodao: "Ne razumijem. Slobodno vrijeme provodim baveći se cross-stitchingom. Pjevam uspavanke svojem bosiljku da se ne boji noći.''

Za razliku od svog lika Indiane Jonesa, Ford je u više navrata rekao da voli zmije i brzo se srodio s ovom.

"Zmija ima oči u kojima se možeš utopiti, a većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode. Vjerojatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih", rekao je i istaknuo: "Podsjetnik je to da još ima toliko toga što se može naučiti o našem divljem svijetu - i da su ljudi mali dio jedne nevjerojatno goleme biosfere.''

Do otkrića, zajedničkom suradnjom istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država, došlo je u nacionalnom parku Otishi u Peruu, piše BBC.

Tachymenoides harrisonfordi vitka je zmija, veličine skromnih 40,6 centimetara kada je potpuno odrasla i nije opasna za ljude.

Pročitajte i ovo Političari na godišnjem odmoru U nove radne pobjede Plenković i Milanović na godišnjem: Jedan hakla, drugi vrti pedale i priča s čovjekom koji ne zna tko je on

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatski rječnik Plava ekonomija, zelene tvrdnje, točka preokreta: Znate li o čemu je riječ?

"Za biologa je opisivanje nove vrste i njezino javno objavljivanje s novim imenom jedna od najvitalnijih aktivnosti tijekom krize biološke raznolikosti", rekao je Edgar Lehr, vodeći znanstvenik na projektu i napomenuo: "Mogu se zaštititi samo organizmi koji su poznati."

Nada se da će otkriće privući pozornost na krizu izumiranja s kojom se suočavaju vrste diljem svijeta.

Gmazovi su posebno skloni izumiranju, s više od petine svih gmazova koji su trenutačno ugroženi, pokazalo je istraživanje čiji su suautori istraživači Conservation International.

Godine 1993. nova je vrsta prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi - kalifornijski pauk, a godinama kasnije i mrav je nazvan po glumcu - Pheidole harrisonfordi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene