Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni sud za zločine u Ruandi pravomoćno je osudio oca Athanasea Serombu na doživotni zatvor, čime je on postao prvi katolički svećenik osuđen za genocid počinjen u Ruandi 1994. godine.


'Sud jednoglasno ukida zatvorsku kaznu od 15 godina i nameće, odlukom većine, doživotni zatvor', pročitao je presudu sudac Moahmmed Shahabuddeen u Arushi u Tanzaniji, sjedištu suda.

Vezani članci Suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Vrhovni sud potvrdio presudu Smiljani Srnec, 15 godina zbog ubojstva sestre koju je godinama skrivala u škrinji Ruanda ujedinjena kao obitelj, 25 godina nakon genocida (Foto: AFP) Od genocida je prošlo 25 godina: ''1994. nije bilo nikakve nade, oko nas je vladala samo tmina''

Seromba (45) je u prosincu 2006. bio osuđen na 15 godina zatvora, jer je kao pripadnik plemena Hutu sudjelovao u pripremama i nadzoru ubojstava svojih vjernika iz plemena Tutsi u njegovoj crkvi u Nyangeu na zapadu Ruande.

Ubojstvo su počinili ekstremisti iz plemena Hutu na samome početku niza pokolja 1994. godine, a prema optužnici Seromba je čak naredio da se buldožerom sruši crkva u koju su se sklonili vjernici pred mačetama ubojica.

U rušenju crkve 16. travnja 1994., ubijeno je 1.500 Tutsija.

ICTR je osnovan u studenome 1994. kako bi procesuirao glavne krivce za genocid u kojemu su ekstremisti iz redova većinskih Hutua izmasakrirali 800.000 Tutsija i umjerenih Huta u stotinu dana pokolja.