Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gadafijevi najbliži suradnici u ovom trenutku imaju vjerojatno dva pitanja na pameti: ostati uz Gadafija do kraja, ili spašavati vlastitu glavu?


Mnogi svjetski analitičari već ističu brojne scenarije te objašnjavaju odnose između libijskog vođe te njegovih najbližih suradnika, ali ipak priznaju kako njegov najuži krug suradnika vjerojatno nema takve dvojbe, no širi krug, smatraju, mogao bi biti ključ u rješavanju krize. Oni bi, tvrde svjetski analitičari, Gadafija mogli srušiti iznutra, ponukani potezima zapadnih vojnih snaga i bezizlaznom situacijom.

>> SAD tvrdi da cilj operacije nije zbacivanje Gadafija s vlasti

Vezani članci Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Ravnateljica Centra u Ivanić-Gradu: "Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Otac je razvalio vrata i detektor metala, bacio zaštitarku na stol i razbio ga..." Hobotnica napala čovjeka u Australiji 04 Hobotnica u plićaku napala geologa: ''Voda je odjednom postala mutna...''

>> VIDEO: Američki B-2 bombarderi ispustili 40 bombi

>> Analitičari: Zapad se poigrava s dugotrajnim građanskim ratom u Libiji

Među takve suradnike spadaju i oni u Gadafijevom krugu suradnika, koji su pomagali u stvaranju detanta sa Zapadom, a koji danas imaju djecu i druge domove po Europi i SAD-u. Ipak, teško je procijeniti da li bi se među vaganjem mogućih opcija u glavama tih ljudi mogla razviti i ideja o državnom udaru, ili pokušaj nagovora Gadafija da siđe s vlasti. Razlog tome manjak je pouzdanih informacija o kretanjima Gadafijevih suradnika, ističu analitičari.

Podijeli-pa-vladaj

Ono što ne spominju, ili zaboravljaju, jest da je sam Gadafi ponudio pobunjenicima da će odstupiti, ali po cijenu sigurnosti sebe i svoje obitelji te da su to pobunjenici odbili i nastavili marš na Tripoli - neuspješno. S druge strane, svjetski diplomatski krugovi govore kako je libijsko vodstvo jedna fragmentirana zajednica dužnosnika i rođaka, čije poslove i ideološke razmirice potiče sam Gadafi, nazivajući ga instinktivnim provoditeljem politike podijeli-pa-vladaj.

No spominju se tu i konkretna imena, poput libijskog ministra vanjskih poslova Mousse Kousse, koji je prema mišljenju svjetskih diplomata već počeo otvoreno dovoditi u pitanje način na koji se režim nosi s pobunjenicima. 'Neki od dužnosnika radili su toliko puno da Libiju vrate u međunarodne vode, a sad se sve vratilo na sam početak', istaknuo je Noman Benotman, koji je u devedesetima vodio gerilski ustanak protiv Gadafija, a sad radi za britanski tink-tank Quilliam.

Sve manje opcija

'Umjesto da uživaju u zasluženoj mirovini, sada moraju spašavati živote. Učinit će sve što je u njihovoj moći da ga se riješe', dodao je Benotman. Od početka zračnih napada koalicijskih snaga na Libiju, Gadafiju ostaje sve manje opcija, a ponajmanje ona u kojoj bi mogao održati svojevrsnu pat poziciju između sebe i pobunjenika, smatra Faysal Itani iz Exclusive Analysis Consultancyja, baziranog u Londonu. 'To će povećati izglednost da ga se ukloni s vlasti putem državnog udara, u kojem bi mogli sudjelovati njegovi najbliži suradnici i pripadnici njegovog plemena. Nakon toga mogao bi uslijediti i dogovor s pobunjenicima', smatra Itani.

Libijski politički analitičar iz SAD-a, Mansour El-Kikhia, ipak smatra kako bi neki od Gadafijevih suradnika ipak prije pobjegli iz zemlje da im se pruži prilika za to. 'Većina njegovih suradnika shvatila je da Gadafijeva obitelj funkcionira na nekom drugom planetu', rekao je Saad Djebaar, politički analitičar iz Londona, koji je bio i arbitar u pregovorima s Libijom oko bombaškog napada u Lockerbieju. 'On većinu svojih suradnika drži vrlo blizu sebi i pod budnim okom', dodao je na kraju.