Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Libija tvrdi da ima najmanje 48 mrtvih

VIDEO: Američki B-2 bombarderi ispustili 40 bombi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračne operacije francuskog zrakoplovstva nastavile su se danas prijepodne iznad Libije, u okviru operacije međunarodne koalicije, doznaje se od francuskog vojnog izvora, kako prenosi France Presse.

Tijekom jutra je bilo prekinuto bombardiranje Tripolija i okolice. I u Bengaziju, drugom po veličini gradu na istoku Libije, bombardiranje je prekinuto i sada je mirno. Stanovnici koji su u subotu pobjegli iz grada zbog žestoke paljbe Gadafijevih snaga, počinju se vraćati.

Pročitajte i ovo Policija Malmö Prioritetna meta Strah se širi europskim gradom: "Prijeti se terorističkim napadima, supruga sa kćeri odlazi iz grada" Predao se mladić koji je napao političara u Dresdenu zaredali se napadi Mladić (17) koji je napao zastupnika predao se policiji: Političaru su polomljene kosti

Tripoli je u rano jutros bio meta bombardiranja, na koje je uzvratila protuzračna obrana razmještena u libijskom glavnom gradu. Američki mediji javljaju da su tri setalth B-2 bombardera ispustila 40 bombi na Gadafijeve vojne aerodrome. U Pentagonu su rekli da ne mogu komentirati ovaj podatak.

Jedan je zrakoplov nadlijetao područje vojarne-rezidencije Moamera Gadafija u Bab al Aziziji na jugu glavnoga grada, javio je dopisnik France pressea. Protuzračni topovi smješteni u rezidenciji i njezinoj okolici, kao i u drugim dijelovima Tripolija, uzvratili su paljbom nešto prije 2 sata ujutro po mjesnom vremenu.

>> Više od 110 krstarećih projektila pogodilo 20 ciljeva

>> Gadafi: Sredozemlje i Sjeverna Afrika su postali bojište!

>> Zapad će s ovim 'predatorima' oduzeti Libiji zračni prostor

U jučerašnjim zračnim napadima zapadne koalicije na nekoliko libijskih gradova poginulo najmanje 48 osoba, a 150 ih je ranjeno, prenosi France presse pozivajući se na službene libijske izvore. 'Četrdeset osam osoba je poginulo, od čega 26 u Tripoliju', rekao je anonimni izvor.



SAD i Velika Britanija objavili su da su ispalili više od 110 raketa Tomahawk s brodova i podmornica na više od 20 ciljeva na libijskoj obali, među kojima su bili i sustav protuzračne obrane i strateški komunikacijski čvorovi. Operacija je pokrenuta jučer navečer francuskim zračnim napadom.

Afrička unija poziva na trenutni prekid sukoba

Odbor Afričke unije za Libiju pozvao je jutros u Nouakchottu na 'trenutačni prekid svih sukoba' u toj zemlji, gdje je međunarodna koalicija počela zračne napade. Nakon sastanka koji je trajao više od četiri sata, članovi Odbora objavili su priopćenje kojim traže 'suradnju libijskih vlasti u olakšavanju dostave humanitarne pomoći'. Odbor, koji čine predsjednici afričkih država, usto traži 'zaštitu stranaca, uključujući i afričkih radnika koji žive u Libiji' te 'prihvaćanje i provedbu političkih reformi nužnih za uklanjanje uzroka sadašnje krize'.

Arapske televizije: Libija traži hitan sastanak VS-a

Libija je u sinoć zatražila hitan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti nakon što je Zapad pokrenuo vojnu operaciju protiv Gadafijevih snaga, prenijele su arapske satelitske televizije. Televizije koje su prenijele vijest, Al Jazeera i Al Arabiya, nisu navele izvore ni pojedinosti o cilju takvog sastanka.

Gadafi je rekao da Vijeće sigurnosti ima odgovornost da zaustavi agresiju na Libiju, izvijestila je libijska državna televizija ne spominjući mogućnost sastanka VS-a. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju kojom je odobrilo uvođenje zone zabrane leta nad Libijom i upotrebu 'svih nužnih mjera' za zaštitu civila. Zapadne snage u subotu su pokrenule zračne napade na Libiju. Libijski je režim jučer priopćio kako nakon zapadne vojne operacije ništavnom smatra rezoluciju 1973 kojom UN uvodi zonu zabrane leta, ustvrdivši kako sada ponovno 'ima pravo' koristiti svoje zrakoplovstvo. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene