Sadašnji papa Franjo i bivši papa Benedikt XVI razgovarali su, a onda se zajedno i pomolili. Franjo je na odlasku Benediktu rekao "Sretan Božić, moli za mene". "Uvijek, uvijek, uvijek", odgovorio je Benedikt.


Papa Franjo posjetio je svog prethodnika Benedikta XVI kako bi razmijenili božićne čestitke, piše Guardian.  Odjeveni u bijelo, sadašnji i bivši papa razgovarali su i zajedno se pomolili. Mediji su izvijestili kako je Benedikt, koji se tijekom molitve oslanjao na štap, izgledao dobro.

Vezani članci Papa Franjo i Vladimir Putin Papa želi razgovarati s Putinom: "Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ruskog carstva" Papa Franjo i Giorgia Meloni Europska komisija naredila talijanskoj vladi da naplati porezne dugove od Crkve

Papa rođendan proslavio s beskućnicima

Sastali su se u Benediktovoj kući koja je prvi put prikazana javno. Na fotografijama se vidi bijeli namještaj i stolić ukrašen adventskim vijencom.

Franjo, koji je izabran u ožujku, proveo je oko 30 minuta s Benediktom u bivšem samostanu u Vatikanu gdje bivši Papa gotovo da živi u izolaciji. "Zadovoljstvo je vidjeti da tako dobro izgledaš", rekao je Franjo Benediktu koji je u veljači postao prvi Papa u posljednjih 600 godina koji se odrekao papinskog položaja umjesto da na njemu doživotno ostane.

Na snimci koju je objavio Vatikan, tek četvrtoj od odreknuća, Benedikt djeluje boljeg zdravlja nego u ranijm prigodama. On je 77-godišnjeg Franju pozdravio na vratima svoje rezidencije oslanjajući se na štap. Potom su se odšetali u kapelicu gdje su molili prije no što su privatno razgovarali u drugoj sobi.

Franjo je na odlasku Benediktu rekao "Sretan Božić, moli za mene". "Uvijek, uvijek, uvijek", odgovorio je Benedikt.

Benedikt se odrekao papinskog položaja 28. veljače rekavši da više nema fizičke i duhovne snage voditi 1,2 milijarde pripadnika katoličke crkve.

Benedikt XVI: Bog mi je rekao da odem

Od Benediktova umirovljenja u veljači, dvojac se javno susreo samo jedan put, tijekom službene vatikanske svečanosti u srpnju. Susretali su se i privatno i povremeno razgovarali telefonski. (D.B./HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju