Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kineski 'gradovi duhova'

FOTO Satelitske snimke: Šuma nebodera, nigdje žive duše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina ima jedan potencijalno velik problem, a američki stručnjaci ističku kako se radi o vremenskoj bombi, koja sve brže otkucava.

U kini stambeni kompleksi niču kao gljive poslije kiše i to postaje nacionalni problem. Čitavi gradovi u toj zemlji, nisu ništa više od praznih betonskih blokova, između kojih prolazi jedino povjetarac i sunčeve zrake, jer stanovnika jednostavno nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izračunao Dnevnik Nove TV Zanimljiva računica: Pogledajte u kojim će gradovima najviše rasti plaće, ali i tko će biti na gubitku Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 6 Mutna posla s gradnjom zgrada Užas i nemoć stanara Velike Gorice: "Gledamo u zid. Svi imamo spuštene rolete, ovo nema logike"

>> Ulaganjem u željeznice do gospodarskog rasta od 7,5 posto

Američka emisija 60 Minutes, napravila je izvještaj o problemu 'gradova duhova' u Kini, odnosno problemu tržišta nekretninama u toj zemlji. Šef američke tvrtke Vanke, koja se bavi nekretninama i jedna je od najvećih u SAD-u, ističe kako su građevinari u dubokim dugovima, projekti se napuštaju i kako bi se stvari u Kini mogle vrlo brzo pretvoriti u potpunu katastrofu, prenosi Business Insider.

'To je kao da uđete u šumu nebodera, ali su svi prazi', ističe financijski analitičar Gillem Tulloch, komentirajuću stanje u kineskom gradu Chenggongu, koji nosi naziv 'grad duhova'.

Najveća urbanizacija u povijesti

Da se doista radi o praznim gradovima potvrđuju i satelitske snimke, odnosno karte vidljive na Google Maps servisu. No, u Americi ima i onih koji vjeruju kako se zapravo radi o nečem sasvim drugome. 'Kina prolazi kroz priču najveće urbanizacije koju je svijet dosad vidio, a ti gradovi duhova će uskoro postati metropole pune života', smatra Stephen Roach sa Sveučilišta Yale.

U priloženoj fotogaleriji možete i sami vidjeti kako fotografije prikazuju ogromna urbana područja, ali kojima fali ključan elemet koji ih čini urbanima - ljudi. Tu i tamo pokoji automobil u šumi nebodera, možda samo još više naglašava koliko su prazni ti gradovi. Pogledajte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene