Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fantastičan uspjeh

Film o genocidu u Srebrenici osvojio tri europska Oscara: "Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na večerašnjoj dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu, bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?" je pobijedio u tri od četiri kategorije u kojima je bio nominiran. Tema filma je genocid u Srebrenici.

Nagradu za najbolju europsku redateljicu dobila je Jasmila Žbanić, najboljom glumicom proglašena je Jasna Đuričić, a naposljetku je  "Quo Vadis, Aida" proglašen najboljim europskim filmom 2021.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skuplja boce, traži posao, a birokracija pita zašto prima socijalnu pomoć kad zarađuje na crno! Slika nije dostupna Aida Borić Božkov, pravnica koja živi od prikupljanja prazne ambalaže

Film tematizira genocid u Srebrenici, a u svome govoru nakon proglašenja, Žbanić se zahvalila i Ženama Srebrenice.

"Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerki koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je Žbanić za vrijeme dodjele nagrade.

"Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se nitko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”, izjavila je Đuričić, prenosi portal Al Jazeera.

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu. Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film. Od 1997. godine, Europska filmska nagrada održava se početkom i sredinom prosinca.

Film "Quo Vadis, Aida?" osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene