Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava nominacija 15. ožujka

"Quo Vadis, Aida" o užasima Srebrenice u užem izboru za nominacije za Oscara. Film o Jasenovcu koji je posvađao Hrvate i Srbe nije prošao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, predstavnik Bosne i Hercegovine, prošao je u uži izbor za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Od 93 kandidata film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. ožujka, a dodjela 25. travnja, izvijestio je u srijedu Sarajevo Film Festival.

"Quo Vadis, Aida?", prvi igrani film o genocidu u Srebrenici, prošle je godine bio gledan unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela ogromnu štetu filmskoj industriji u BiH.

"Broj posjetitelja u kinima u 2020. godini je u odnosu na 2019. pao za nevjerojatnih 70 posto, a zarada za 69,47 posto. Film Jasmile Žbanić i u takvim je uvjetima u prošloj godini u kinima u BiH postigao uspjeh kakav nije nijedan drugi bosanskohercegovački film u posljednjih 10 godina", ističe se.

Film je gledateljima u Hrvatskoj dostupan online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gdje je prikazivan više od mjesec dana od prosinca prošle godine, a zbog velikog interesa publike iz cijele regije i ovog mjeseca je dostupan na online platformi kina Meeting Point.

Srpski film "Dara iz Jasenovca" oko kojeg su Hrvati i Srbi zaratili na IMDb-u, iako u Hrvatskoj još nije ni prikazan, nije ušao u užu konkurenciju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene