Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ferrero-Waldner i Steinmerier u Tripoliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier bi u nedjelju trebali doputovati u Tripoli radi pregovora o rješavanju slučaja bugarskih bolničarki.

Ferrero-Waldner i Steinmeier bi trebali "pregovarati s libijskim čelnikom Moamarom Gadafijem njegovim sinom (Seifom Al Islamom) kao i obiteljima žrtava kako pronaći prihvatljivo rješenje za slučaj bugarskih bolničarki", kazao je za agenciju France Presse službeni izvor koji je tražio da ostane neimenovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teške životne sudbine 'Sirija je gotova - nema posla, nema života. Ništa osim oružja' Slika nije dostupna Počinitelji bili u grupi i naoružani U Libiji otet liječnik iz Srbije!

Bugarske bolničarke Kristiana Valčeva, Nasja Nenova, Valia
Červenijačka, Valentina Siropulo i Snežana Dimitrova, kao i
palestinski liječnik Ashraf Ahmad Houna, osuđeni su prvi put na smrtnu kaznu 2004. koja je zatim potvrđena krajem 2006. zbog optužbe da su namjerno u Bengaziju zarazili virusom AIDS-a 438 djece od kojih je 56 preminulo.

Službeni Tripoli je nedavno priznao da se vode pregovori o
oslobađanju bolničarki, napominjući, međutim, kako takav sporazum ne može biti postignut dok libijsko pravosuđe ne donose "konačnu odluku".

Obitelji žrtava su ranije izjavile da su postigle na sastanku s
britanskim premijerom Tonyjem Blairom "sporazum koji omogućuje bugarskim bolničarkama izbjegavanje smrtne kazne prije kraja njemačkog predsjedništva EU-om 21. lipnja".

Prema riječima Idrissa Lagha, glasnogovornika obitelji žrtava, taj bi sporazum trebao jamčiti brigu i besplatno liječenje zaražene djece u europskim bolnicama te isplatu odšteta obiteljima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene