Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier bi u nedjelju trebali doputovati u Tripoli radi pregovora o rješavanju slučaja bugarskih bolničarki.


Ferrero-Waldner i Steinmeier bi trebali "pregovarati s libijskim čelnikom Moamarom Gadafijem njegovim sinom (Seifom Al Islamom) kao i obiteljima žrtava kako pronaći prihvatljivo rješenje za slučaj bugarskih bolničarki", kazao je za agenciju France Presse službeni izvor koji je tražio da ostane neimenovan.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sirija je gotova - nema posla, nema života. Ništa osim oružja' Slika nije dostupna U Libiji otet liječnik iz Srbije!

Bugarske bolničarke Kristiana Valčeva, Nasja Nenova, Valia
Červenijačka, Valentina Siropulo i Snežana Dimitrova, kao i
palestinski liječnik Ashraf Ahmad Houna, osuđeni su prvi put na smrtnu kaznu 2004. koja je zatim potvrđena krajem 2006. zbog optužbe da su namjerno u Bengaziju zarazili virusom AIDS-a 438 djece od kojih je 56 preminulo.

Službeni Tripoli je nedavno priznao da se vode pregovori o
oslobađanju bolničarki, napominjući, međutim, kako takav sporazum ne može biti postignut dok libijsko pravosuđe ne donose "konačnu odluku".

Obitelji žrtava su ranije izjavile da su postigle na sastanku s
britanskim premijerom Tonyjem Blairom "sporazum koji omogućuje bugarskim bolničarkama izbjegavanje smrtne kazne prije kraja njemačkog predsjedništva EU-om 21. lipnja".

Prema riječima Idrissa Lagha, glasnogovornika obitelji žrtava, taj bi sporazum trebao jamčiti brigu i besplatno liječenje zaražene djece u europskim bolnicama te isplatu odšteta obiteljima.