Federica Mogherini, potpredsjednica EK i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, održala je govor u Skupštini Srbije, kojeg su članovi Srpske radikalne stranke pokušavali prekinuti uzvicima "Srbija, Rusija, ne treba nam unija!".


Federica Mogherini obratila se srpskim parlamentarcima na posebnoj sjednici Skupštine kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, kao i nekoliko ministara i veleposlanika.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić dan nakon dogovora o tablicama: "Nećemo Kosovo u UN, i što onda? Da nas bombardirate?" Aleksandar Vučić Srpski predsjednik Vučić na sto je muka! Hoće li Srbija danas ostati bez novca iz EU-a?

Mogherini se na početku zastupnicima obratila na srpskom jeziku, a punih pola sata, koliko je trajao njen govor, radikali su, predvođeni Vojislavom Šešeljom, izvikivali "Srbija, Rusija, ne treba nam unija!" i "Ua!", javlja Blic.

Unatoč tome, Mogherini je svoj govor završila bez prekida, a tijekom njega se dvaput osvrnula na skandiranje. Jednom je rekla da je pripremila dugačak govor te da se nije umorila, a zastupnicima je poručila da bi trebali čuvati grla za obraćanje biračima. 

Na kraju govora Mogherini je dobila jači aplauz od onog kojim je dočekana.

Zastupnici pokreta Dveri imali su transparente na kojima je pisalo "Srbija ne vjeruje Bruxellesu" na srpskom i engleskom jeziku.

Mogherini je rekla da Srbija ima pravo biti ambiciozna te da je vidi u EU, ali da je impresivan napredak Beograda i zapadnog Balkana ugrožen sve većim osjećajem nesigurnosti u svijetu i u regiji. 

"Imate pravo da biti ambiciozni. Danas vam želim pokazati da smo i mi ambiciozni. Nama je stalo do Srbije zbog njene sadašnjosti i budućnosti zato što su sadašnjost i budućnost Srbije povezani sa sadašnjošću i budućnošću EU. Ne samo da su vrata EU širom otovorena za Srbiju, već sa zadovoljstvom očekujemo vaše pridruženje europskoj zajednici", rekla je Mogherini u svom govoru, dodajući da je EU nepotpuna dok Srbija idruge zemlje zapadnog Balkana ne budu dio europske obitelji.

"Realnost nam govori da smo potrebni jedni drugima. Ova poruka postaje još važnija danas u delikatnom trenutku u kojem se nalaze Europa i regija", rekla je Mogherini. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju