Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skandal oko američkog republikanskog kongresmena Marka Foleya, koji je maloljetnim kongresnim poslužiteljima slao e -mailove eksplicitnog seksualnog sadržaja, sada uz kongresno povjerenstvo istražuje i FBI. A Foley je u međuvremenu završio na liječenju od alkoholizma.


Foley je u priopćenju naveo da ga je neugodan skandal natjerao da se suoči s problemima koje je dugo zataškavao.

Vezani članci Agent FBI-a, arhiva (Foto: AFP) Pucnjava u sjedištu CIA-e, napadač ranjen Ivica Puljić Hrvatski novinar o kaosu u SAD-u: "Mnogi traže da se Trump makne iz Bijele kuće. Snage sigurnosti nisu odradile dobar posao"

A radi se, kaže, o emocionalnim problemima i problemu s alkoholom.

- Čvrsto sam uvjeren da sam alkoholičar, napisao je Foley.

Inače, stvar je politički vrlo osjetljiva jer skandal ima brojne političke implikacije za Republikansku stranku predsjednika Georgea W. Busha uoči skorih izbora u studenom.

Demokratima treba tek 15 mjesta u da preuzmu vlast u Kongresu, a ovaj skandal savršeno im ide na ruku da okončaju desetogodišnju vladavinu republikanaca u oba doma parlamenta.
 
Glasnogovornik FBI-a, Stephen Kodak, izjavio je kako njihova komisija čini sve kako bi utvrdila radi li se u slučaju kongresmena Foleya o kršenju federalnih zakona.

Foley je zbog skandala prošlog petka dao ostavku, priznavši da je mladićima zaposlenim u kongresu slao e-mailove nepriličnog sadržaja. 

Čelnik kongresne većine, Dennis Hastert, republikanac iz Illinoisa, zatražio je pravosudnu istragu, kako za sadašnje, tako i bivše zaposlenike koji su bili žrtve uznemiravanja. No, čini se da je to učinio nakon što je postalo očito da nije govorio istinu kada je rekao da je za Foleyevo dopisivanje s maloljetnicima saznao iz novina. 
 
No, istraga je zapela, a jedan od čelnika demokrata, Harry Reid, sada traži da se istraga odmah nanovo otvori.
 
Republikanci su u svom priopćenju naveli da su znali za dopisivanje kongresmena s jednim tinejđerom, no da nisu znali sadržaj tih elektronskih poruka.

Kako bilo, sada su svi suglasni da treba provesti detaljnu kriminalističku istragu, ali i istragu etičkog povjerenstva Kongresa.