Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zet se čuo s Rusima

FBI se približava: Istraga dolazi do Trumpovog zeta, kontaktirao je Ruse za vrijeme kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jared Kushner, zet i bliski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa imao je barem tri prethodno neobjavljena kontakta s ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama tijekom i nakon predsjedničke kampanje 2016., potvrdilo je sedam sadašnjih i bivših američkih dužnosnika.

Kontroverzni kontakti su sadržavali dva telefonska poziva između travnja i studenog prošle godine, saznalo se od službenog izvora, ali je Kushner već početkom prošle godine došao u fokus istražitelja FBI-a pošto su počeli istraživati veze bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna s ruskim dužnosnicima, priopćili su dva izvora.

Iako FBI istražuje Kushnerove kontakte s Rusijom, on trenutno nije cilj te istrage, rekao je sadašnji službenik za provedbu zakona.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

Nove informacije o dva poziva, kao i druge detalje koje je otkrio Reuters, osvjetljavaju kada i zašto je Kushner prvi privukao pozornost FBI-a što pokazuje da su njegovi kontakti s ruskim izaslanikom Sergejom Kislyakom bili opsežniji od onoga što je Bijela kuća priznala.

Za sad se FBI, Rusko veleposlanstvo i Bijela kuća nisu izjasnili o nootkrivenim detaljima, jedini komentar dolazi od Kushnerovog odvjetnika koji je naveo kako je Kushner tada primio više od tisuću poziva te da se ne sjeća nikakvih telefonskih razgovora s Kisylakom u tom razdobolju.

Je li zet zeznuo?

Prije izbora, Kislyakove neobjavljene rasprave s Kushnerom i Flynnom bile su usmjerene na borbu protiv terorizma i poboljšanje američkih i ruskih gospodarskih odnosa, izjavilo je šest izvora. Podsjetimo, bivši predsjednik Barack Obama nametnuo je sankcije Rusiji nakon što je zaplijenila Krim i počela podržavati separatiste u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

FBI istražitelji provjeravaju jesu li Rusi predložili Kushneru ili drugim Trumpovim pomagačima da popuste ekonomske sankcije kako bi dopustili ruskim bankama da ponude financiranje osobama koje su povezane s Trumpom, izjavio je trenutačni američki službenik za provedbu zakona.



Šef ruske banke u državnom vlasništvu - Vnesheconombank, Sergej Nikolajevič Gorkov, obučeni policajac kojeg je sam Putin imenovao, sastao se s Kushnerom u Trumpovom tornju u prosincu. U priopćenju iz ožujka banka je objavila kako se Gorkov susreo s Kushnerom zajedno s drugim predstavnicima američkih banaka i kompanije u sklopu pripreme nove korporativne strategije.

Banka je još pod sankcijama SAD-a, a bila je i umiješana u slučaj špijunaže iz 2015. godine u kojem se jednog od njezinih rukovoditelja iz New Yorka proglasilo krivim za špijuniranje i potom zatvorilo.

Dužnosnici koji su upoznati s povjerljivim informacijama o kontaktima između Rusa i Trumpovih savjetnika rekli su kako do sada nisu vidjeli dokaze o bilo kakvim zlouporabama ili dogovorima između Trumpovog tabora i Kremlja. Štoviše, izjavili su da činjenica što se dosad ništa nije otkrilo zapravo ukazuje na to da Trump vjerojatno nije ovlastio, niti je čak bio svjestan tih kontakata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene