Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski ministar vanjskih poslova bio je u petak prisiljen promijeniti svoju izjavu nakon što je ranije rekao da snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada mogu biti partneri u borbi protiv Islamske države (IS) prije političke tranzicije u Siriji.


"Suradnja sa svim snagama u Siriji, uključujući sirijsku vojsku, protiv Daesha (IS-a) je svakako dobrodošla, ali kao što stalno govorim, to će biti moguće samo u sklopu političke tranzicije", rekao je Fabius u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna IS gotovo potpuno potisnut iz Manbidža Slika nije dostupna UTRKA ZA PREVLAST U SIRIJI Asadove jedinice, pobunjenici i Kurdi bore se za što veći komad teritorija Islamske države

Fabius, jedan od najžešćih Asadovih kritičara, ranije u petak je RTL radiju izjavio da u borbi protiv IS-a "postoje dva niza mjera: bombardiranja i snage na tlu, koje ne mogu biti francuske, ali mogu biti istodobno snage Sirijske slobodne vojske (oporba), sunitske arapske snage i zašto ne, snage režima te, naravno, Kurdi".

Dva tjedna nakon napada Francuska odaje počast svojim mrtvima

Dužnosnici bliski Fabiusu cijelo su vrijeme pojašnjavali njegovu izjavu, tvrdeći da do takve suradnje može doći samo kad se uspostavi vlada nacionalnog jedinstva bez Asada.

No njegova prva izjava, koja bi bila značila zaokret u stavu Zapada da sirijski čelnik mora odstupiti, brzo se proširila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook