Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olujne kiše u Japanu

Evakuirano više od 800.000 stanovnika iz triju gradova: "Postoji visok rizik od katastrofe velikih razmjera"

Obilne kiše u Japanu (Foto: AFP)
Obilne kiše u Japanu (Foto: AFP) Foto: Afp
Naložena je evakuacija svih 800.000 stanovnika iz triju gradova u prefekturi Kagoshima.

Nastavak obilnih kiša povećao je opasnost od poplava i aktiviranja klizišta u trima gradovima na jugu Japana. Meteorološka agencija upozorava da jugozapad i zapad Japana i u sljedećim danima očekuju pljuskovi.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Spašavatelji u Venezueli POTRAGA ZA PREŽIVJELIMA Užas u Venezueli: Najmanje 43 mrtvih u klizištu, više od 50 nestalih

Nalog za hitnu evakuaciju izdan je u Kagoshimi, Kirishimi i Airi. Guverner Kagoshime Satoshi Mitazono kazao je da je prefektura zatražila da na pogođenom području rasporede vojnici kako bi pomogli u slučaju katastrofe.

"Postoji iznimno visok rizik od katastrofe velikih razmjera", kazao je Mitazono. Prognoza za regiju Kyushu pokazala je da je u samo 24 sata palo kiše koliko obično padne u mjesec dana. Meteorološka agencija pozvala je ljude da se zaštite.

Posebno upozorenje izdano je za srijedu za prefekture Kumamoto i Kagoshima. Obilne kiše već su dosegnule najviše razine u posljednjih nekoliko desetljeća.

Stanovnicima Kagoshime, grada na jugu zemlje, izdana je zapovijed da privremeni smještaj nađu u evakuacijskim centrima ili drugim sigurnim skloništima dok ne prođe opasnost od klizišta. Grad Kagoshima ima 594.943 stanovnika i 275.287 kućanstava. Na području grada i okolice palo je 900 mm kiše.

"Molim vas, poduzmite mjere kako biste zaštitili svoje živote", kazao je japanski premijer Shinzo Abe. Pozvao je na evakuaciju dok opasnost ne prođe, piše Japan Times.

Do četvrtka ujutro meteorolozi predviđaju da će na otoku Kyushu pasti dodatnih 300 mm kiše. Kiša bi se nad japanskim otocima mogla zadržati do subote, a u prelasku fronte preko zemlje obilne padaline mogle bi ugroziti i njezin istočni dio.

U srpnju prošle godine u Japanu je u nevremenu poginulo više od 200 ljudi. Obilne kiše izazvale su poplave i pokrenula klizišta u prefekturama Hiroshima, Okayama i Ehime.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene